Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte de 87 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte împlinirea vârstei de 87 de ani, într-un cadru restrâns, duminică, cu aproximativ o lună înainte de cea de-a 60-a aniversare de la încoronarea ei, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
21 apr. 2013, 11:36
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte de 87 de ani

„Îşi serbează ziua de naştere cu familia, într-un cadru privat”, a anunţat un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham.

Salve de tun vor fi trase luni, la ora prânzului, în centrul Londrei, pentru a marca acest eveniment.

21 aprilie 1926 este data de naştere a reginei Elisabeta a II-a, însă suverana britanică mai are o aniversare oficială în luna iunie, tradiţional marcată printr-o ceremonie denumită „Trooping the Colour” („Salutul Culorilor”).

 Începând din 1748, aniversarea unui suveran britanic este oficial celebrată în iunie, printr-o ceremonie denunită „Trooping the Colour” (Salutul Culorilor).

Această ceremonie îşi are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse şi arătate soldaţilor britanici înainte de luptă, pentru ca aceştia să le recunoască în iureşul bătăliilor.

Regina Elisabeta a II-a a sărbătorit în 2012 jubileul de diamant, marcând cei 60 de ani care au trecut de la urcarea pe tron, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, pe 6 februarie 1952. Regina a străbătut regatul cu această ocazie iar festivităţile s-au derulat cu o mare fervoare populară.

Anul 2013 marchează a 60-a aniversare a încoronării sale, pe 2 iunie 1953, eveniment ce a avut loc la catedrala Westminster din Londra. Un festival special este prevăzut din 11 iulie până pe 14 iulie în grădinile de la Buckingham pentru a marca evenimentul.

Acest an va fi marcat de un alt eveniment major pentru familia regală britanică: naşterea aşteptată, în iulie, a copilului prinţului William şi a soţiei sale Catherine, care va deveni al treilea în ordinea de succesiune la tron.

Regina Elisabeta a II-a, care este şeful statului în Marea Britanie şi 15 ţări din Commonwealth, este căsătorită cu prinţul Philip, în vârstă de 91 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoţi şi doi strănepoţi.

Suverana, renumită pentru sănătatea ei de fier, a fost spitalizată în luna martie timp de 24 de ore din cauza unor „simptome de gastroenterită”. A fost prima spitalizare a ei din ultimii 10 ani, obligând-o să îşi anuleze mai multe angajamente, inclusiv o vizită oficială la Roma.