Regiunea separatistă Transnistria, din Rep. Moldova, în vizorul lui Emmanuel Macron. Cât de dificilă este aderarea în UE pentru Maia Sandu, din cauza regiunii pro-ruse

Deși Republica Moldova se află sub ocupația Rusiei, de decenii întregi, acest lucru nu reprezintă un obstacol pentru Basarabia de a deveni candidată în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE). 

16 iun. 2022, 08:52
Regiunea separatistă Transnistria, din Rep. Moldova, în vizorul lui Emmanuel Macron. Cât de dificilă este aderarea în UE pentru Maia Sandu, din cauza regiunii pro-ruse

Emmanuel Macron a prezentat deschidere pentru integrarea Moldovei în UE în cadrul vizitei de miercuri, 16 iunie, la Chișinău.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru, iar poporul său să nu devină destabilizat.

Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele Franței.

 

Maia Sandu, președinele Rep. Moldova, garantează: „Acum, lucrurile sunt mai liniștite”

 

La rândul său, Maia Sandu a dat asigurări ca regiunea Transnistria, unde se află trupele ruse și care funcționează autonom, nu există riscuri destabilizatoare.

„Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente de acum câteva săptămâni. Așa cum au prezentat instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiunii (…)

Acum, lucrurile sunt mai liniștite. Nu vedem un pericol iminent, dar atât timp cât avem acest război la graniță, această vulnerabilitate, acest risc este în continuare mare. Urmărim situația și comunicăm cu regimul de la Tiraspol, astfel încât să nu permite destabilizarea care ar provoca riscuri pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a transmis Maia Sandu, potrivit TV8.

 

Angajamentul lui Emmanuel Macron

 

Republica Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia şi Ucraina, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Franţa, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii, va contribui la obţinerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la o reuniune crucială a Consiliului de săptămâna viitoare, s-a angajat Macron.