Volodimir Zelenski dă lovitura. Uniunea Europeană a acceptat deja solicitarea Ucrainei

În plin conflict militar cu Rusia, Ucraina va începe să exporte electricitate către Uniunea Europeană. 1,5 miliarde de euro va încasa statul lui Volodimir Zelenski până la finalul anului, au transmis oficialii de la Kiev. 

09 iun. 2022, 16:59
Volodimir Zelenski dă lovitura. Uniunea Europeană a acceptat deja solicitarea Ucrainei

Ucraina a solicitat în martie să se alăture cât mai curând posibil sistemului energetic european ENTSO-E, iar marți a primit dreptul de a-și exporta energia în Europa, a anunțat în această săptămână un consilier prezidențial de la Kiev.

Rețeaua de electricitate a Ucrainei, stat ex-sovietic, a început să planifice decuplarea de rețeaua rusească și bielorusă în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Din februarie 2022 a început Ucraina testarea autonomiei sistemului, când Vladimir Putin a început invazia în zonele ucrainene pro-ruse.

Mișcarea ucrainenilor a fost grăbită cu aproape 3 ani de zile, tocmai din cauza conflictului militar din regiunea Donbas și restul teritoriilor pro-ruse.

România, Ungaria, Slovacia și Polonia se numără printre liniile ucrainene de export, a transmis Lana Zerkal, consilier al ministrului Energiei, într-un interviu oferit pentru postul public Suspilne.

„Până la sfârșitul anului, în condiții normale, vom putea încasa aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a declarat oficialul ucrainean.

„Am început acest lucru în martie, iar acum UE ne deschide posibilitatea tehnică de a începe fluxurile comerciale și de a face bani din asta. Este foarte important pentru noi că, în ciuda războiului, am reușit să facem acest lucru cu 2,5 ani mai devreme decât era planificat”, a mai punctat oficialul ucrainean, citat de Reuters.

 

Volodimir Zelenski continuă să-l sfideze pe Vladimir Putin

 

Preşedintele Ucrainei spune că „în teritoriile care sunt deja ocupate, returnăm electricitatea, gazul, alimentarea cu apă, comunicaţiile”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că mai mult de 31.000 de militari ruşi au murit deja în Ucraina de la începutul conflictului, armata ocupanţilor nefiind pregătită pentru rezistenţa puternică a soldaţilor ucraineni. „Apărarea absolut eroică a Donbasului continuă”, a transmis preşedintele.

„Situaţia de pe linia frontului din Ucraina nu s-a schimbat semnificativ în ultimele 24 de ore. Apărarea absolut eroică a Donbasului continuă. Punctele cele mai fierbinţi sunt aceleaşi. În primul rând, Severodonetsk, Lysychansk, Popasna”, a afirmat Volodimir Zelenski în cursul acestei săptămâni.

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua cu numărul 106.