Regizorul Alexander Nanau refuză decoraţia preşedintelui Iohannis. „Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”

Alexander Nanau, regizorul filmului "Colectiv", a anunţat, marţi, că refuză o declaraţie propusă de preşedintele Klaus Iohannis. Cineastul a explicat că refuză distincţia din cauza stării critice în care se află cultura în contextul pandemiei COVID-19 şi a acuzat guvernanţii că nu au luat măsuri pentru a salva acest domeniu.

12 ian. 2021, 10:30
Regizorul Alexander Nanau refuză decoraţia preşedintelui Iohannis. „Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”

Alexander Nanau refuză decoraţia preşedintelui Iohannis. Regizorul filmului „Colectiv” a amintit că Administraţia Prezidenţială i-a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l decoreze cu medalia „Meritul Cultural”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Cineastul a spus că refuză decoraţia din cauza indiferenţei autorităţilor faţă de domeniul culturii din România.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituţionale a fost zero.

Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”, a scris Alexander Nanau pe Facebook.

Regizorul Alexander Nanau refuză decoraţia preşedintelui Iohannis. Scrisoarea adresată Administraţiei Prezidenţiale

Alexander Nanau a făcut publică scrisoarea pe care a adresat-o Administraţiei Prezidenţiale în care explică de ce refuză distincţia pe care preşedintele Klaus Iohannis voia să i-o confere.

Filmul ”Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a atras atenția criticii internaționale de cinema, dar și a presei occidentale, conform G4media.

Citeşte şi: “colectiv” câștigă Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar

Industria culturală, inclusiv sectorul cinematografiei, sunt printre cele mai afectate de restricțiile impuse de guvern de la începutul pandemiei. În plus, artiștii se plâng că statul român nu și-a onorat contractele semnate în urmă cu un an pentru susținerea unor filme.

Citeşte şi: Documentarul „Colectiv”, propunerea României la Oscar

Citeşte şi: Noi detalii despre schema de ajutor de stat pentru artişti. Raluca Turcan: „Banii trebuie să ajungă echitabil”