Regizorul Cristi Puiu: „Autorităţile au injectat frica, iar medicii ştiu asta, dar nu sunt primiţi să vorbească”

Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu, care în urmă cu un an încingea spiritele la festivalul TIFF, cand îi îndemna pe spectatorii care nu suportă să poarte mască timp de peste 3 ore, cât dura filmul său, să iasă din sală.

16 aug. 2021, 09:33
Regizorul Cristi Puiu: „Autorităţile au injectat frica, iar medicii ştiu asta, dar nu sunt primiţi să vorbească”

Cristi Puiu spune că medicii ştiu cel mai bine ce se întâmplă, dar nu sunt ascultaţi, unul dintre subiecte fiind portul măştii, despre care regizorul spune că nu ajută, de fapt, decât la confortul psihologic.

„Cine plătește pentru oalele sparte. Cine plătește pentru oamenii care au murit aşa, ca din întâmplare? Este aberant să spui că te vaccinezi doar ca sa pleci în Grecia.

Cred că o să vină vremuri foarte grele şi participam cu toții la asta. Frica pe care au injectat-o autorităţile, cu această pandemie, a găsit un teren propice în fiecare dintre noi.

Şi mie mi-a fost teama. În mod evident îi creditez pe cei care se află la putere. Nu pui sub semnul întrebării deciziile sau în orice caz nu într-o situaţie de tipul asta de o asemenea anvergură. Când am fost la Berlin am văzut cum se făcea aşa un gol în jurul chinezilor, sau oamenilor din orient.

Cristi Puiu: „De ce oamenii care au obiecţii sunt executaţi public? De ce se alimentează frica?”

Este teribil cum funcționează frica! Mi se pare şi mai grav să nu îţi manifești solidaritatea, în special în situații de genul asta. În cel fel îl ajuți dacă injectezi asta. Iar medici știu asta şi ar trebui să vorbească dar nu sunt primiți să vorbească. De ce se întâmplă asta?”, a spus Cristi Puiu la Antena3.

Referitor la masca de protecţie regizorul Cristi Puiu a apreciat că nu ajută şi este folosită doar pentru confort psihologic.

„Cred că atunci când o cetate este asediată, locuitorii trebuie să strângă rândurile şi să se bată cu inamicul. Dacă inamicul asta este virusul SARS-COV-2 atunci de ce fugim care încotro şi ne ascundem prin crăpături şi vizuine? Dacă ţara este asediată, dacă planeta este asediată, de ce se alimentează frica? De ce oamenii care au obiecţii sunt executați public? De ce”, a adăugat Cristi Puiu.

Citeşte şi: Calendar ortodox 16 august 2021. Sfinţii Martiri Brâncoveni. Rugăciune pentru întărire în faţa necazurilor şi pentru dobândire de linişte sufletească