Regula de bază la bloc. Nu poţi să mişti un deget fără acordul vecinilor, se dau amenzi uriaşe

Acordul vecinilor este necesar atunci când o societate vrea să aibă un sediu social într-un bloc de locuinţe, la care să și deruleze efectiv activitate. Dacă la sediul social nu se derulează activitate, atunci acordul vecinilor nu este necesar.
Filip Stan
09 dec. 2024, 17:54
Regula de bază la bloc. Nu poţi să mişti un deget fără acordul vecinilor, se dau amenzi uriaşe

Atunci când cineva dorește să stabilească o firmă într-un bloc de locuințe, acordul vecinilor devine obligatoriu dacă activitatea economică va avea loc efectiv la sediul respectiv. Implicarea vecinilor este esențială pentru a preveni potențiale conflicte.

Atunci când cineva dorește să stabilească o firmă într-un bloc de locuințe, acordul vecinilor devine obligatoriu dacă activitatea economică va avea loc efectiv la sediul respectiv. Viața la bloc implică o reglementare strictă a utilizării spațiilor comune, iar implicarea vecinilor este esențială pentru a preveni potențiale conflicte. În schimb, dacă sediul social al firmei nu este destinat desfășurării de activități comerciale, ci doar înregistrării oficiale, aprobarea vecinilor nu este necesară.

În anumite cazuri, persoanele care aleg să își înregistreze afacerea într-un apartament de bloc pot evita obținerea avizului vecinilor, cu condiția ca sediul respectiv să nu fie utilizat pentru desfășurarea activităților economice. Administratorii firmei trebuie să certifice faptul că nu vor avea loc operațiuni comerciale la acea adresă, conform reglementărilor actuale, potrivit avocatnet.ro.

Dacă sediul social al firmei nu este destinat desfășurării de activități comerciale, ci doar înregistrării oficiale, aprobarea vecinilor nu este necesară. Persoanele care aleg să își înregistreze afacerea într-un apartament de bloc pot evita obținerea avizului vecinilor, cu condiția ca sediul respectiv să nu fie utilizat pentru desfășurarea activităților economice.

Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Administratorii firmei trebuie să certifice faptul că nu vor avea loc operațiuni comerciale la acea adresă, conform reglementărilor actuale. Pentru a transforma un apartament într-un spațiu dedicat desfășurării de activități economice, este esențial să se respecte cerințele legale stipulate în Legea nr. 196/2018.

Modificarea destinației unui apartament necesită obținerea avizului din partea comitetului executiv al asociației de proprietari, dar și consimțământul scris al vecinilor de pe scara blocului. Aceste aprobări trebuie obținute înainte de începerea efectivă a activității comerciale.

În contextul desfășurării de activități economice într-un apartament, procesul de autorizare include mai multe etape. Printre acestea se numără obținerea acordului vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv al asociației de proprietari și acordul scris al proprietarilor învecinați atât pe orizontală cât și pe verticală.

Ce surpriză au avut locatarii de la bloc când s-a afișat întreținerea. Modificare importantă la costul energiei termice!

Este obligatorie încheierea unei convenții care să detalieze tipul de activitate economică și numărul de persoane care vor frecventa spațiul, aspecte esențiale pentru calcularea cheltuielilor comune.

Legea e clară

Pentru cei care doresc să deschidă o firmă într-un apartament aflat într-un bloc de locuințe, legea prevede anumite excepții în ceea ce privește schimbarea destinației spațiului. Conform articolului 17 alin. (6) din Legea societăților nr. 31/1990, nu este necesar avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective, stipulat de Legea nr. 196/2018, dacă administratorii firmei declară pe proprie răspundere că la sediul social nu se va desfășura nicio activitate economică.

Astfel, viața la bloc poate continua fără perturbări în cazul în care activitatea economică este exclusă de la sediul social.

În prezent, în anumite situații, persoanele care vor să își înființeze o firmă cu sediul într-un apartament de la bloc nu au nevoie de avizul vecinilor. În acest sens, administratorii societății respective trebuie să declare că nu vor desfășura activități economice în sediul respectiv.

Ca o regulă generală, important de reținut este faptul că, în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilorschimbarea destinaţiei locuinţelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv şi cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

În consecință, în ipoteza în care se va desfășura orice tip de activitate economică la sediul unei firme, situat într-un apartament dintr-un bloc de locuințe, formalitățile legale necesare înființării acesteia sunt următoarele:
  • acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței în spațiu ce va fi folosit pentru activități economice;
  • avizul scris al comitetului executiv;
  • acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării;
  • convenție prin care se va declara activitatea care se va desfășura în acel spațiu și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile.

Prin excepție, dispozițiile art. 17 alin. (6) din Legea societăților nr. 31/1990 reglementează că „avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate”.
În concluzie, cetățenii își pot deschide firme cu sediul social în apartamente din blocurile de locuințe, fără să aibă nevoie de acordul vecinilor, dacă depun o declarație pe propria răspundere că nu desfășoară activitate economică la sediul respectiv. Iar în situația în care se desfășoară activitate economică la sediul respectiv, este obligatorie îndeplinirea tuturor formalităților legale menționate anterior, inclusiv obținerea acordului vecinilor.

Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Viaţa la bloc te scuteşte de anumite complicaţii, faţă de viaţa la casă, dar vine şi cu reguli stricte care pot atrage amenzi usturătoare.

Foarte multe românce fac un gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Acestea pun plante în ghiveci pe scara blocului în dorinţa de a înfrumuseţa spaţiul, de cele mai multe ori, prea simplu şi care aduce aminte de perioada comunistă.

Ghivecele cu flori şi ghirlandele de Crăciun pe scara blocului pot aduce amenzi

Din păcate, acest gest poate fi sancţionat de primărie sau de asociaţie dacă unul dintre vecini face plângere. Cu siguranţă nu îţi poţi închipui de ce acest lucru ar încălca legea. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte ghirlandele luminoase de sărbători, mai ales dacă ai vecini mai puţin familiarizaţi că sărbătorile de iarnă sau de late religii.

Foarte puţini români au habar că anumite lucruri sunt interzise pe scara blocului, considerat bun comun. Pe lângă faptul că modificările aduse sau stricăciunile sunt pedepsite conform legii, un detaliu neaşteptat le sperie pe româncele care vor să înfrumuseţeze spaţiul comun cu ajutorul plantelor la ghiveci.

Ce surpriză au avut locatarii de la bloc când s-a afișat întreținerea. Modificare importantă la costul energiei termice!

Se pare că acestea nu au ce căuta pe scara blocului dacă unul dintre vecini se arată nemulţumit de prezenţa lor. Mai exact, dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a dat și alte câteva exemple de obiecte care încurcă locatarii în cazul evacuării. Pe lângă plante, sunt considerate periculoase cărucioare, dulapuri sau biciclete.

Amenda pentru această încălcare a legii este de 400 de lei. Şi, oricât de neaşteptat ar fi, nu puţine sunt cazurile românilor care au fost sancţionaţi pentru aşa ceva. Desigur, cele mai multe dintre plângeri sunt făcute pentru a “răzbuna” o dispută mai veche între vecini.

Pe lângă faptul că nu ai voie să ţii plante în ghiveci pe casa scării, trebuie să ştii că încalci legea şi atunci când transporţi cu liftul unele obiecte. De exemplu, este interzis să duci cu ascensorul gunoiul din timpul renovării, produsele grele sau mobila înaltă care ar putea aduce stricăciuni liftului.

Un astfel de caz a făcut furori în mediul online, în urmă cu doar câteva luni. O femeie din Capitală a renovat apartamentul său de la etajul 5 şi a fost nevoită să transporte zeci de saci de moloz şi gresie cu ascensorul. Imediat, ceilalţi locatari au chemat administratorul pentru că instalaţia fusese murdărită şi blocată zeci de minute. Poliţia ajunsă la faţa locului i-a dat bucureştencei o amendă de 400 de lei, spre mirarea acesteia.

Viaţa la bloc: Te arde rău la buzunar orice ţigară aprinsă în scara blocului

Noua lege interzice complet fumatul în toate spațiile publice închise, inclusiv în clădirile rezidențiale. Astfel, fumatul pe holurile blocurilor, în lifturi sau în orice alte zone comune este acum strict interzis și poate atrage amenzi semnificative.

Conform acestei noi legi, oamenii care fumează în spațiile comune ale blocurilor, riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, fumatul în spațiile deținute în bloc atrage după sine sancțiuni financiare semnificative, care pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.

Regulile vieții la bloc. Ce trebuie să respecți când îți renovezi apartamentul, pentru a nu risca o amendă uriașă

Fumatul în bloc este permis doar în zone special amenajate în exterior. În interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Astfel, locatarii de bloc trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.

Chiar dacă legea prevede posibilitatea amenajării unor spații de fumat în exteriorul blocului, acestea trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. Din păcate, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate. O nouă lege prevede amenzi substanțiale pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare. Astfel, dacă un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, riscă să fie amendat. Această măsură se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, subliniind importanța respectării liniștii și confortului celorlalți locatari.

Sancțiunile pentru poluare devin tot mai severe. Persoanele fizice riscă amenzi de până la 30.000 de lei, iar companiile pot fi penalizate cu sume ce ajung la 80.000 de lei. În plus, firmele care gestionează rampe de gunoi, incineratoare sau crescătorii de animale pot fi sancționate dacă activitățile lor produc mirosuri neplăcute care afectează comunitatea din jur.

Mai multe detalii, aici

Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să mai faci asta pe scara blocului

Amenzi mari pentru cei care stau la bloc. Trebuie să fie atenți de Crăciun și Revelion

Crăciunul și Revelionul se apropie, iar cei care stau la bloc riscă să primească amenzi mari dacă perturbă liniștea și nu își respectă vecinii, prin petreceri zgomotoase sau petarde şi fumigene aruncate în paţiile comune. Nerespectarea orelor de liniște în apartamente poate fi sancționată cu amenzi de până la 1.000 de lei. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Repetarea contravențiilor într-un termen de 24 de ore de la constatarea primei încălcări se sancționează în funcție de natura faptelor incriminate, după cum urmează:

  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității;
    amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității;
    amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă vecinii continuă să facă zgomot, poți solicita constatarea faptei civile delictuale și, ulterior, obligarea vecinilor să plătească daune morale pentru perturbarea liniștii. Este recomandat să aduni dovezi solide pentru a susține cererea ta.

Regula de la bloc care te arde la buzunar. Amenda este 3000 de lei dacă încalci legea

Pentru a întări cazul tău, este recomandat să consulți un expert extrajudiciar care să înregistreze nivelul zgomotului și să întocmească un raport detaliat. Acest raport va constitui o probă valoroasă în instanță. Mărturiile altor persoane afectate și interogatoriul părții acuzate contează foarte mult. Înregistrările audio sau video realizate cu telefonul mobil pot reprezenta dovezi importante care să arate impactul zgomotului asupra vieții tale de zi cu zi. Aceste dovezi pot fi folosite pentru a susține că vecinii perturbă liniștea într-un mod semnificativ.

Amenzi mai mari de la 1 ianuarie 2025

Legea nr. 61/1991 interzice perturbarea liniștii publice în anumite intervale de timp, respectiv între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00. Zgomotele puternice și larma produse în localuri, locuințe sau alte clădiri destinate locuințelor, inclusiv folosirea intensă a instrumentelor muzicale, sunt interzise pentru a proteja liniștea publică.

De la 1 ianuarie 2025, salariului minim pe economie va fi majorat la 4.050 de lei lunar. Măsura, care ar trebui să alinieze România la standardele europene, vine la pachet cu modificarea cuantumului contribuțiilor sociale, dar și cu creșterea amenzilor. În acest moment, punctul de amendă este de 165 de lei, fiind plafonat până la finalul anului. Dar de la 1 ianuarie, de când va intra în vigoare creșterea salariului minim, el va depăși 200 de lei.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Câți bani poți să scoți zilnic de la un bancomat Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen sau BCR în 2025. Care sunt limitele de retragere
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Modificări în Codul Rutier. Bicicleta și trotineta îți pot aduce amenzi mari
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Vadym Novynskyi, acuzat de înaltă trădare și incitare la ură religioasă
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PREZIDENȚIALELE! A ajuns în MONITORUL OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România