Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Tot mai multe asociaţii de proprietari din România ignoră o regulă simplă, care există însă din 2018. Mai exact, este vorba despre regulamentul blocului, care trebuie întocmit de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației.

13 feb. 2023, 12:56
Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!
Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Regulamentul de bloc stabilește regulile pe care trebuie să le respecte locatarii, indiferent dacă sunt proprietari sau chiriași, şi condițiile în care pot fi folosite spațiile comune ale imobilului, dar și normele de comportament și bună vecinătate între proprietari.

Întocmirea regulamentului trebuie inițiată de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației și se dezbate și adoptă în cadrul adunării generale. Conținutul acestuia trebuie adus la cunoștința locatarilor fie prin afișarea la avizier, fie prin înmânarea unei copii a regulamentului fiecărui proprietar, în cel mult o săptămână de la adoptarea documentului. În cazul nerespectării regulilor stabilite, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației.

Citeşte şi: Sfatul expertului: cum poţi verifica dacă blocul în care stai sau vrei să cumperi un apartament este rezistent la cutremur

Confrom legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași. Mai precis, şi de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme, dar și de cele care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.

„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Românii care stau la bloc riscă amenzi. Este obligatoriu din 2023, legea este promulgată de Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial

Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului  fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.