Regulă de ultimă oră în școli. Veste crucială pentru elevi și profesori

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a oferit informații despre testarea anti-COVID în școli. Operaţiunea se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide. În replică pentru ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Andreea Moldovan a mai declarat că rezultatele testelor pe bază de salivă nu pot oferi rezultate destul de clare.

06 apr. 2021, 10:52
Regulă de ultimă oră în școli. Veste crucială pentru elevi și profesori

Regulă de ultimă oră în școli. Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a oferit informații despre testarea anti-COVID-19 în școli. Operaţiunea se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide.

Regulă de ultimă oră în școli. Veste crucială pentru elevi și profesori

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan. „Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, a mai spus Andreea Moldovan.

Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare. Contre dure cu Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan

Sorin Cîmpeanu, despre testarea în școli: „Insucces major!”

Zilele trecute, Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că în opt săptămâni de cursuri au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide la dispoziţie în şcoli: „Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”.