Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare. Contre dure cu Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan

Schimbul de replici a avut loc după ce ministrul Educației a anunțat faptul că reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, este posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite. Sorin Cîmpeanu un apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea săptămâna trecută.

05 apr. 2021, 08:45
Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare. Contre dure cu Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan

Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii. „Vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii

Ministrul Educaţiei a reacţionat după ce, duminică, într-o conferință de presă, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”. În privința testelor pe bază de salivă, atât ministrul Vlad Voiculescu cât și Andreea Moldovan au spus că „nu reprezintă un filtru atât e bun” și că „nu sunt suficient de bune”. „Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a declarat Andreea Moldovan.

„Dacă Ministerul Sănătății care, repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt neconludente, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide la dispoziţie în şcoli”. Polemici cu Ministerul Sănătăţii

La rândul lui ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu a afirmat apoi că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”.

Sorin Cîmpeanu face anunţul aşteptat de elevi şi părinţi: „Şcolile nu se închid. Grădiniţele vor putea funcţiona cu avizul DSP”

Sorin Cîmpeanu, a spus că cifrele „corectate” de Ministerul Sănătății față de ce prezentase el în privința testelor diferă nesemnificativ, „nu e 2 la sută, e 2,2 la sută, deci tot infim”, a spus Sorin Cîmpeanu, precizând că numărul de 19.000 de teste despre care vorbise el l-a luat din statisticile puse la dispoziție tot de Ministerul Săntătății. „Nu are niciun fel de importanță, fluctuațiile sunt absolut minore”, a menționat Cîmpeanu. Ministru Sănătăţii a mai sugerat această achiziție de teste antigen non-invazive pe 19 martie și de atunci în mai multe declarații publice.


loading...