Regulă nouă în magazine. Ce trebuie să ştie comercianţii şi cumpărătorii DOCUMENT

Pâinea și produsele de panificație neambalate nu vor mai putea fi luate de la raft de către fiecare cumpărător în parte, ci vânzarea va fi de tipul celei asistate, adică produsele vor fi furnizate de către un angajat al magazinului, după cum apare într-un proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pus marți în dezbatere publică.

27 aug. 2020, 08:41
Regulă nouă în magazine. Ce trebuie să ştie comercianţii şi cumpărătorii DOCUMENT

ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis un proiect de ordine care marți a fost pus în dezbatere publică. Iar dacă proiectul va fi admis, acesta va schimba regulile în țara noastră.

Românii nu mai au voie să facă asta în magazine
Proiectul ANPC vine astfel cu anumite condiții privitoare la vânzarea la vrac a pâinii și a produselor de panificație. Conform acestui proiect, produsele de panificație și pâine care nu vin ambalate vor trebui vândute prin intermediul „vânzării asistate”, iar oamenii nu vor mai putea atinge pâinea înainte de a o cumpăra, ci vor trebui să apeleze la un angajat al magazinului.

Alertă ANPC. Gel de mâini toxic pentru ochi şi sistemul nervos central, vândut în comerţ

Conform aceluaiși proiect, va fi interzisă „comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin „autoservire”, către fiecare consumator”.

De asemenea, sunt necesare următoarele informații, atunci când magazinele vând pâine sau produse de panificație la vrac:

  • denumirea sub care se vinde produsul;
  • numele furnizorului;
  • cantitatea netă/ bucată;
  • prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/ bucată;
  • prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg.
  • componentele cu efecte alergene (substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă).
  • Schimbări în magazine
  • Schimbări în magazine

Ce trebuie să facă comercianții

Atunci când magazinele vor vinde produse neambalate, direct sau în restaurante sau pe internet, comercianții vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezența unor substanțe sau produse care pot aduce alergii sau intoleranță la respectivele produse, apare în proiectul de ordin aflat în dezbatere la ANPC.

Astfel, proiectul stabilește, într-o primă fază, faptul că „indicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă (…) se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/ oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare”.

De altfel, în luna iulie, printr-un alt proiect de ordin, ANPC a stabilit modul în care se va face transmiterea de informații legate de prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă pentru produsele alimentare neambalate.

Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. În această listă se află, printre altele, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz etc), crustaceele, ouăle, peștele și produsele derivate, soia, laptele și altele.