Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID. Arhiepiscop: Poate avea loc o celebrare religioasă

Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID. Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a declarat după întâlnirea reprezentanţilor cultelor cu cei de la Ministerul Sănătăţii că poate avea loc o slujbă de înmormântare a persoanelor care au fost infectate cu COVID-19.

08 apr. 2021, 17:31
Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID. Arhiepiscop: Poate avea loc o celebrare religioasă
Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID. Arhiepiscop: Poate avea loc o celebrare religioasă

Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID. Arhiepiscopul Aurel Percă a spus care sunt noile reguli de înmormântare a persoanelor care au fost infectate cu covid-19.

Reguli de înmormântare a persoanele decedate de COVID

Citeşte şi Vlad Voiculescu s-a dat de gol că nu ştie cum sunt înmormântaţi morţii de COVID. Răspunsul ministrului: „Altă întrebare”

„Familiile pot să ştie că poate avea loc o celebrare religioasă. Cum s-a specificat, celebrările liturgice nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioşilor cu respectarea regulilor de distanţare.

Bineînţeles că sunt multe biserici sau capele care sunt neîncăpătoare şi în acest caz o parte (a apropiaţilor defunctului – n.r.) poate să rămână afară. În limita participării la adunările publice, la ceremoniile de înmormântare pot lua parte 100, 200, 300 de persoane, a precizat Arhiepiscopul Aurel Percă.

Arhiepiscopul a menţionat că va fi respectată „demnitatea persoanei prin îmbrăcare, cu un eventual control din partea familiei, care poate să aibă acces”.

Totodată, va fi găsită „o formă de vizitare a bolnavilor” de către preoţi la ATI, „pentru că aceştia, de obicei, spovedesc şi împărtăşesc bolnavii”.

Înaltul ierarh romano-catolic a arătat că reprezentanţii cultelor au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, dar rezolvarea acestor probleme s-a tergiversat.

„Sigur că noi am insistat în ultimul timp, pentru că am avut plângeri din partea unor credincioşi. Noi am semnalat la Secretariatul de Stat pentru Culte şi am avut câteva întâlniri, sperând că se vor reglementa repede aceste probleme. În schimb, s-au mai tergiversat. (…) S-au invocat problemele de ordin medical care trebuiau analizate, să aibă un punct de vedere oficial. Probabil acum, la promisiunea domnului ministru, sperăm să apară această lege”, a precizat IPS Aurel Percă, potrivit stiripesurse. 

Citeşte şi Drama rudelor care îşi îngroapă morţii de Covid. Poveşti cutremurătoare, înmormântările au loc cu poliţia şi jandarmii lângă sicriu VIDEO

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat joi că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru, iar „cel târziu” vineri va fi semnat, el conţinând toate modificările solicitate de reprezentanţii cultelor.

Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii cultelor la Ministerul Sănătăţii despre modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul acestora la pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi în spital şi despre organizarea înmormântărilor.

 


loading...