Reguli noi de etichetare a anvelopelor. Tot ce trebuie să ştii

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament privind noile norme de etichetare a anvelopelor. Scopul regulamentului este de a face etichetele mai vizibile și de a oferi mai multe informații care să permită şoferilor să aleagă anvelope mai sigure, mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și mai silențioase. 

25 feb. 2020, 13:52
Reguli noi de etichetare a anvelopelor. Tot ce trebuie să ştii

Consiliul UE apreciază că noile etichete reprezintă un beneficiu pentru consumatorii din toată Europa și vor oferi mai multe informații despre eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul extern. Aceste reguli vor avea, de asemenea, un impact asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Tomislav Ćorić, ministrul Mediului și Energiei din Croația, țară care deține președinția Consiliului.

Regulamentul introduce o serie de modificări importante, astfel că etichetele vor deveni mai vizibile și mai clare pentru consumatori, datorită noilor obligații cu privire la modul de afișare. Se vor adăuga pictograme pentru zăpadă și gheață, iar designul etichetei va fi actualizat.

Cerințele pentru anvelopele reșapate se vor aplica odată ce este disponibilă o metodă de testare adecvată pentru a măsura performanța acestora. Regulamentul include, de asemenea, dispoziții pentru adăugarea parametrilor privind kilometrii parcurși și uzura odată ce sunt disponibile metode de testare adecvate. Se preconizează că aceasta va ajuta la reducerea cantității de microplastice care intră în mediu din cauza uzurii anvelopelor. Anvelopele pentru camioane și autobuze vor trebui, de asemenea, să poarte etichete.

Sistemul de etichetare a anvelopelor are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice în sectorul transporturilor și creșterea siguranței rutiere. Aceasta va permite consumatorilor să obțină informații mai relevante cu privire la eficiența consumului de combustibil, siguranță și zgomot și să ia decizii de cumpărare rentabile și prietenoase cu mediul. Anvelopele, în principal datorită rezistenței la rulare, reprezintă 20-30% din consumul de combustibil al vehiculului. Prin urmare, reducerea rezistenței lor la rulare contribuie la scăderea emisiilor, asigurând, de asemenea, economii pentru consumatori, datorită consumului redus de combustibil, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi COD RUTIER 2020. Veşti proaste pentru şoferi, peste 2600 de permise reţinute