REGULI NOI în parcurile din Capitală. Ce AMENZI rişti dacă le încalci

Consiliul Local Sector 4 a aprobat marți, în ședința ordinară, un regulament ce stabilește conduita în parcurile, miniparcurile și locurile de joacă de pe raza Sectorului.
Ionela Marcu
02 oct. 2014, 12:29
REGULI NOI în parcurile din Capitală. Ce AMENZI rişti dacă le încalci

Prin adoptarea acestui regulament ce stabilește conduita în parcurile, miniparcurile și locurile de joacă, Consiliul Local Sector 4 consideră că se poate combate degradarea și dispariția bunurilor din perimetrul parcurilor pe care le are în administrare.

Vizați de acest regulament sunt cei care aruncă gunoaie, distrug florile și copacii, cerșetorii, vânzătorii ambulanți, persoanele buclucașe care nu respectă liniștea și deranjează vizitatorii, dar și persoanele care hrănesc fauna din parc.

Regulamentul ce stabilește conduita în parcurile din Sectorul 4 cuprinde 10 articole în care se enumeră activitățile interzise, precum și cuantumul amenzilor pentru fiecare contravenție, potrivit b365.ro.

Art 1-2. Amenzi de la 200 la 500 lei riscă cei care vor încerca:

– ruperea și deteriorarea florilor din perimetrul spațiilor verzi

– decojirea trunchiurilor arborilor, tăierea de ramuri din arbori și arbuști, baterea/prinderea/agățarea de corpuri străine pe trunchi/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame)

– defrișarea arborilor și arbuștilor

– distrugerea mobilierului urban existent, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor, gardurilor și fântânilor arteziene etc.

– deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi.

– recoltarea de fructe, muguri, cetină, plante medicinale

– prinderea faunei protejate specifice ecosistemului parcurilor

– orice formă de capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural sau în captivitate; distrugerea cuiburilor etc.

– hrănirea faunei din parcuri

– aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, coji de semințe, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spații verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine,

– călcarea și staționarea pe iarbă în alte zone decât cele de odihnă și recreere, special amenajate în acest sens

– călcarea peste garduri vii, plantații de arbuști, plante de umbră, precum și distrugerea vegetației din jardiniere și vase decorative

– deplasarea pietonală, pe biciclete/triciclete, pe traseele destinate vehiculelor de agrement

– urcarea pe monumente, statui, fântâni, garduri, escaladarea împrejmuirilor

– mutarea, răsturnarea sau distrugerea băncilor, coșurilor, indicatoarelor din locurile unde au fost amplasate

– scăldatul în lacurile și fântânile arteziene

– pătrunderea pe bazinele fântânilor pietonale fără respectarea regulilor de acces stabilite pentru astfel de zone

– depozitarea deșeurilor menajere, a ambalajelor rezultate din activitatea agențilot comerciali la coșurile de gunoi proprii parcurilor, cât și în perimetrul spațiilor verzi

– arderea resturilor vegetale, menajere sau a vegetației

Art. 3 Distrugerea spațiilor verzi, arborilor sau arbuștilor cu ape reziduale, produse chimice, produse petroliere se va sancționa cu 200-1000 lei (persoane fizice) și 1000-5000 lei (persoane juridice).

Art. 4 Răspândirea sau deversarea directă pe sol sau spații verzi, a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea mașinilor de orice fel se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei (persoane fizice) și 300-1000 lei (persoane juridice).

Art. 5 Se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei (persoane fizice) și 10.000 la 30.000 lei (persoane juridice) poluarea apelor de suprafață din parcuri prin spălarea de obiecte, produse, ambalaje, materiale de orice fel sauu animale de companie.

De semenea, prin acest regulament se aprobă și orarul de funcționare a parcurilor și orele permise pentru utilizarea locurilor de joacă, dar și programul de utilizare a locurilor special amenajate pentru picnic din Parcul Lumea Copiilor. Cei care nu respectă intervalul orar precizat riscă amenzi de la 100 la 500 lei

Art. 6 Accesul în parcurile din Sectorul 4 va fi permis în intervalul orar 06:00-23:00, cu excepția unităților de alimentație publică din Parcul Orășelul Copiilor.

Utilizarea locurilor de joacă, precum și a terenurilor de sport și echipamentelor de fitness în aer liber special amenajate va fi permisă între orele 08:00-22:00, cu excepția terenului de fotbal sintetic din Parcul Orășelul Copiilor.

Între orele 09:00-21:00, va fi permisă utilizarea locurilor special amenajate pentru activități de picnic în Parcul Lumea Copiilor.

Accesul tuturor autovehiculelor, motocicletelor și a altor mijloace de transport motorizate, a utilajelor, precum și a vehiculelor cu tracțiune animală. Amenda pentru aceste contravenții începe de la 3000 lei și ajunge la 5000 lei.

Art. 7 Vânzătorii ambulanți sau agenții care vor desfășura activități economice, de turism și agrement neautorizate riscă amenzi uriașe. Persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă de la 500 la 1500 lei, iar persoanele juridice riscă amenzi de la 6000 la 20.000 lei. Organizarea mitingurilor, marșurilor, demonstrațiilor, dar și fotografierea sau filmarea în scopuri comerciale fără aprobarea Direcției de Comunicare din Cadrul Primăriei Sector 4 se pedepsesc cu aceleași amenzi.

Art. 8 Cerșetorii din parcuri vor fi sancționați cu amendă de la 100 la 500 lei. Aceeiași amendă li se va aplica și celor care vor scrie sau desena (grafitti), fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună. Și cei care vor distruge reclamele, anunțurile și afișele legal expuse vor fi sancționați.

Amenzi vor primi și tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani și care vor fi prinși consumând băuturi alcoolice. Mai mult, consumul de băuturi alcoolice va fi permis doar în locuri special amenajate, cei care vor consuma alcool în parcuri vor fi sancționați.

CITEŞTE ŞI AMENZI URIAŞE pentru cei care nu îşi castrează câinii de companie

Buclucașii din parcuri care tulbură liniștea vizitatorilor sau a locuitorilor din vecinătate prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă vor fi sancționați cu amendă de la 200 la 1000 lei.

Art. 9 Se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei aprinderea și lansarea de lampioane, precum și folosirea materialelor pirotehnice fără acordul administratorului parcurilor.

„Regulamentul ar putea să disciplineze persoanele care frecventează respectivele zone atât prin normele sale, cât mai ales prin măsurile coercitive stabilite în cazul nerespectării acestora”, se arată în expunerea de motive a hotărârii.

Poliția Locală Sector 4 arată în referatul de specialitate ce însoțește hotărârea de consiliu că „majoritatea evenimentelor negative: distrugerea unor obiecte de mobilier sau jucării, sustragerea plantelor ornamentale, deranjarea ordinii și liniștii publice se petrec în timpul nopții.”

Numărul polițiștilor locali din Sectorul 4 este foarte mic, doar de 300 de polițiști locali în care sunt cuprinși și cei care funcționează în cadrul aparatului tehnic al Direcției.

Astfel polițiștii locali din Sector se află în imposibilitatea de a acoperi multitudinea miniparcurilor, locurilor de joacă, precum și suprafața mare a parcurilor Lumea Copiilor și Orășelul Copiilor. Amenzile din acest regulament ar putea să-i determine pe bucureșteni să se gândească de două ori înainte de a încălca prevederile legale.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România