Reguli noi la intrarea în România. Românii care se întorc din străinătate sunt revoltaţi de noile măsuri: „Nu o să stau în carantină, ies în stradă”

Românii din diaspora sunt revoltaţi de noile reguli impuse de autorităţi la intrarea în ţară. Aceștia sunt opriți la granițe și sunt obligați să prezinte certificatul covid sau un test covid negativ. Persoanele nevaccinate vor intra în carantină timp de 14 zile.

11 dec. 2021, 12:14
Reguli noi la intrarea în România. Românii care se întorc din străinătate sunt revoltaţi de noile măsuri: „Nu o să stau în carantină, ies în stradă”

Reguli noi la intrarea în România, începând cu 10 decembrie. Acestea au provocat un val de nemulţumiri în rândul românilor care se întorc în ţară de sărbătări.

Reguli noi la intrarea în România. Val de nemulţumiri printre românii care se întorc în ţară

Românii care se întorc în ţară sunt revoltaţi de noile măsuri impuse de autorităţi la intrarea în România.

„Nu avem nimic și acum am venit acasă să vedem familia. Trebuie să mergem acasă să luăm familia, să mergem la cumpărături, mergem încolo, încoace, avem familie, copii, iar acum suntem obligați să stăm în carantină, spune supărat un bărbat sosit în țară pe la vama Borș”, a spus un român care a venit acasă pentru a-şi petrece sărbătorile împreună cu familia.

Unii dintre români sunt chiar decişi să nu respecte noile reguli.

„Oricum nu o să fac carantină. O să ies pe stradă, pentru că nu mi se pare normal”, spune un tânăr, potrivit Digi24.

Românii şi alţi cetăţeni care vin din ţări terţe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile.

Citeşte şi INSP anunţă că România ar putea avea încă 11 cazuri de infectare cu Omicron

Persoanele care vin din alte ţări, dar din spaţiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Şeful DSU a anunţat că s-a decis ca persoanele care vin în România pentru susţinerea unor examene sunt exceptate de la măsura carantinării dacă prezintă un test PCR negativ.

„S-a decis introducerea testului PCR pentru exceptarea de la carantină a elevilor şi studentilor, cetatenilor romani sau cetatenilor cu domiciliu in afara Romaniei care au de susţinut examene in institutiile de invatamant de pe teritoriul tarii. Această decizie s-a luat după ce a fost o consultare cu DSP-urile si universitatile unde exista studenti care vin din afara statelor europene. Măsura va intra în vigoare de săptămâna viitoare”, a anunţat şeful DSU în cadrul conferinţei de presă de vineri.

De asemenea, copii sub 16 ani sunt exceptaţi de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul unui test RT PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore, dacă vin din țări UE, sau în ultimele 48 de ore, dacă vin din state terțe.

Din 20 decembrie se va introduce și un formular de localizare a pasagerilor, care este folosit acum în 14 țări europene.

Citeşte şi Guvernul, criticat pentru măsurile luate în pandemie. Jurma: relaxarea inhibă vaccinarea, campania a fost făcută knockout