Reguli noi pentru circulația pe Transalpina și Transfăgărășan. Cât timp vor mai rămâne deschise drumurile spectaculoase

Traficul pe Transalpina sau Transfăgărășan nu se închide. Drumurile rămân deschise circulației publice și în sezonul rece, în funcție de condițiile meteorologice.

05 nov. 2022, 16:54
Reguli noi pentru circulația pe Transalpina și Transfăgărășan. Cât timp vor mai rămâne deschise drumurile spectaculoase

Circulația publică pe cele mai spectaculoase și populate drumuri montane din România a fost închisă temporar, de mai multe ori în acest an, chiar și în timpul verii, din diverse motive. Fie din cauza vremii nefavorabile, a căderii de pietre sau desfășurării de evenimente.

Atât Transfăgărășan, cât și Transalpina, ar fi trebuit închise din octombrie până în primăvara anului viitor, în mod normal. Însă revoltele hotelierilor care dețin unități de cazare în zona celor două drumuri, nemulțumiți că ambele obiective turistice sunt exploatate mult prea puțin toamna și iarna, i-au determinat pe guvernanți să regândească strategia pentru acestea, potrivit bizbrasov. Aproximativ 160 de companii au semnat o petiție online împotriva închiderii Transfăgărășanului la o dată fixă.

„De principiu, noul regulament care este comun pentru Transalpina și Transfăgărășan spune că este închiderea acestor tronsoane se face în funcție de condițiile meteo. Și tot de principiu, sunt deschise până la finele lunii octombrie, dacă vremea o permite se prelungește perioada, dacă nu se micșorează, se închide mai înainte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekes, pentru Adevărul.

Citește și Lacul de acumulare Siriu, un loc magic aflat la doar 100 km de Bucureşti. Barajul este al doilea cel mai mare din România

Pe ambele tronsoane a nins încă din luna septembrie, iar la începutul lui octombrie Transalpina a fost închisă temporar din cauza gheții de pe carosabil, iar Transfăgărășanul din cauza căderilor de pietre. Utilajele pentru deszăpezire au intervenit încă de luna trecută.

Reprezentantul DRDP Brașov a menționat și care sunt cele mai des întâlnite pericole, mai ales pe Transfăgărășan (care se află în zona de competență a DRDP Brașov), când se poate interveni imediat și când nu: „Pe aceste tronsoane se pot lua măsuri până la un anumit punct, când vine vorba să le cureți de zăpadă, spre exemplu. Dar când încep să cadă și pietre – fenomen extrem de periculos și de des întâlnit în perioadele de trecere de la cald la frig și invers, adică primăvara când zăpada se topește și toamna târziu – iarna când începe se înghețe, pentru că se mișcă pământul, stânca, lucrează apa, problema este diferită. Peste zi apa se topește, pătrunde printre stânci, iar peste noapte îngheață”.

Citește și Când se închid Transalpina și Transfăgărășan. Cristian Pistol: „Vreau să ținem drumurile cât mai mult deschise”