Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Toți vor fi obligați să facă asta

Potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere, în Parlament, nutriționiștii și dieteticieni vor avea grade profesionale la fel ca medicii. Documentul reglementează, de asemenea, sancțiunile disciplinare pentru încălcarea legii de către membrii Colegiului Dieteticienilor din România. 
Alina Costache
18 oct. 2024, 13:13
Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Toți vor fi obligați să facă asta
Reguli noi pentru dieteticieni

Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Vor fi obligați să efectueze un stagiu de un an după promovarea examenului național de dietetician autorizat. Potrivit unui proiect de lege, atât nutriționiștii, cât și dieteticienii vor avea grade profesionale, la fel ca medicii.

Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni

Pe masa senatorilor a ajuns, ziele trecute, un proiect de lege care îi vizează pe nutriționiști și dieteticieni. Acesta a fost inițiat de doi deputați PSD, Viorel Salan și Ileana Cristina Dumitrache șu este susținută de peste 50 de parlamentari PSD.

”În România, profesia de dietetician sau nutriționist-dietetician a fost considerată multă vreme una care nu necesită studii superioare, apoi însă, în concordanță cu evoluțiile pe plan mondial, a devenit profesie reglementată ce necesită pentru exercitare studii superioare de profil și a fost reglementată prin Legea nr. 256/2015 ca profesie liberală”, spun inițiatorii în expunerea de motive.

Documentul reglementează stagiul profesional de un an pentru dieteticienii care au promovat examenul național de dietetician autorizat, în vederea obținerii autorizației de liberă practică.

Citește și Top 10 alimente care te ajută să slăbești, fără să te infometezi. Au „zero calorii”

Potrivit noii legi, persoanele care vor să profeseze ca dieteticieni pe teritoriul României sunt obligate să dețină o autorizație de liberă practică, eliberată de CDR, sau să exercite profesia sub supervizarea unui dietetician autorizat care îndeplinește condițiile de a fi supervizor, stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, adoptate de Guvern, pe baza propunerilor CDR, sau a unui medic specialist sau primar pentru regimul igienico-dietetic recomandat în patologiile pentru care acel medic are certificată specialitatea sau competența conform legislației specifice profesiei de medic.

De asemenea, pentru ca cei care au promovat examenul național de dietetician autorizat să poată obține autorizația de liberă practică, aceștia vor fi obligați să facă „dovada efectuării unei perioade de practică sub formă de stagiu” de un an, conform legislației privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, în domeniul nutriției și dieteticii, ca exercitare a profesiei sub supervizare sau să obțină o diplomă de masterat în domeniul nutriției și dieteticii (ce atestă obținerea a 120 de credite transferabile).

Una dintre cele mai importante modificări este introducerea gradelor profesionale, așa cum este și la medici.

„Gradele profesionale în profesia de dietetician sunt:

a) dietetician stagiar;

b) dietetician generalist;

c) dietetician specialist;

d) dietetician primar”, prevede proiectul de lege.

Sunt introduse, de asemenea, noi forme de exercitare, în mod independent, a profesiei de dietetician, pe lângă cele două existente în forma actuală a legii (cabinet individual și societate civilă de dietetică).

„Formele independente de exercitare a profesiei sunt cele reglementate ca și cabinete individuale, asociate sau grupate sau societăți civile profesionale de dietetică”, conform documentului.

Moduri de exercitare a profesiei de dietetician:

a) salariat;

b) funcționar public, militar, demnitar sau altă funcție publică;

c) titular de cabinet de dietetică;

d) asociat într-o societate de dietetică;

e) dietetician colaborator, cu statut de persoană ce desfășoară activități economice independente din sfera profesiilor liberale, ce nu constituie o formă de exercitare a profesiei, ci este în colaborare cu o asemenea formă;

f) voluntar exterior în asociații sau fundații care activează ca forme de exercitare a profesiei sau ca membru ce desfășoară în virtutea acelei calități activitate neremunerată în domeniul dieteticii în acea asociații care activează ca forme de exercitare a profesiei”, prevede inițiativa legislativă.

Proiectul de lege prevede că un dietetician stagiar nu va putea fi titular al unui cabinet de dietetică și nici asociat într-o societate de dietetică.

Proiectul reglementează, de asemenea, sancțiunile disciplinare pentru încălcarea legii de către membrii CDR.  Acestea pot include și: excluderea din profesie, cu anularea autorizației de liberă practică, suspendarea dreptului de a exercita profesia, dar și „deschiderea acțiunii de dizolvare judiciară a formei cu personalitate juridică de exercitare a profesiei de dietetician” în cazurile în care există încălcări grave sau repetate a normelor legale, potrivit jurnalul.ro. 

De asemenea, cei care timp de cinci ani nu profesează li se suspendă dreptul de autorizație de liberă practică și vor trebui să promoveze din nou examenul național de dietetician autorizat.

În prezent, pentru profesia de dietetician sau nutriționist-dietetician în țara noastră sunt necesare studii superioare de scurtă durată (3 ani). Practic, cei care doresc să practice această profesie pot urma programe de licență cu specializare în „Nutriţie şi dietetică” care sunt organizate atât în cadrul unor Facultăți de Medicină din mai multe orașe (Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Arad și Oradea), cât și în cadrul unor Facultăți de Farmacie (Arad, Cluj-Napoca) sau chiar la Facultatea de Educație Fizică și Sport (Suceava).

Citește și Ce alimente ne răcoresc corpul și de ce nu este bine să bei apă rece pe caniculă. Explicațiile unui dietetician

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul pozelor false! Casa care apare în imagini, închiriată de un grup de tineri. Au făcut poze și au acoperit camera de supraveghere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare