Reguli noi pentru protecţia animalelor. Poliţia poate intra în casă fără mandat în caz de pericol

Persoanele în casele cărora se vor afla animale în pericol (pericolul vizând situații extreme precum rănirea sau schingiuirea animalelor sau organizarea de lupte între ele) vor putea fi obligate să le permită polițiștilor accesul în locuință (sau să suporte accesul polițiștilor în locuință), dacă un proiect de ordonanță de urgență (OUG), în lucru la Ministerul Afacerilor Interne, va fi adoptat și va intra în vigoare.

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 06:21
Reguli noi pentru protecţia animalelor. Poliţia poate intra în casă fără mandat în caz de pericol

Proiectul de OUG pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor […] a fost publicat, în dezbatere, la Ministerul Afacerilor Interne și trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

În esență, el completează cadrul normativ actual în domeniu (stabilit prin Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor), introducând un nou capitol în lege, numit „Măsuri pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol”.

Cum se transmite coronavirusul. Veşti proaste pentru cei care au câini, pisici sau alte animale de companie 

O schimbare importantă, în acest context, este reprezentată de faptul că, dacă proiectul de OUG va trece în forma în care a fost inițiat, va fi permis accesul polițiștilor în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice (sau în sediul unei persoane juridice, după caz), chiar și fără acordul acestora, pentru a aplica măsuri specifice pentru protecția animalelor aflate în pericol.

Singura condiție pentru aplicarea acestei măsuri (care este, în realitate, o ingerință în dreptul la respectul proprietății, prevăzut inclusiv în cadrul Protocolului numărul 1, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) va fi existența unor informații care să se afle la dispoziția polițiștilor și care să indice că în spațiul în cauză se află un animal în situație de pericol. 

Proiectul de lege chiar prevede că polițiștii vor putea „folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile” respective. 

În ceea ce privește situația de pericol, legea definește în ce cazuri se consideră că ea există (și că, astfel, va fi posibilă intrarea în locuință/sediu):

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.

Probleme de constituționalitate ale propunerii?

În același timp, puterea polițistului de a intra cu forța în domiciliu, în situația de mai sus, ar putea ridica și anumite probleme din punct de vedere constituțional. Mai exact, articolul 27(1) din Legea fundamentală garantează inviolabilitatea domiciliului, în timp ce al doilea paragraf stabilește o serie de derogări de la acest drept, pentru următoarele situații:

  • executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătorești;
  • înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
  • apărarea securității naționale sau a ordinii publice;
  • prevenirea răspândirii unei epidemii.

Citeşte mai multe avocatnet.ro