Regulile de călătorie în Marea Britanie stârnesc furie la nivel internaţional. Autorităţile de la Londra sunt acuzate de rasism şi xenofobie

Refuzul Marii Britanii de a recunoaște vaccinurile anti-Covid administrate în America Latină, Africa și Asia de Sud este denunțat ca fiind „discriminatoriu” şi provoacă o serie de reacţii de dezaprobare în lumea întreagă.

24 sept. 2021, 11:37
Regulile de călătorie în Marea Britanie stârnesc furie la nivel internaţional. Autorităţile de la Londra sunt acuzate de rasism şi xenofobie

Regulile de călătorie Covid din Anglia și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în multe zone ale lumii au stârnit indignare și nedumerire în America Latină, Africa și Asia de Sud, criticii denunțând ceea ce au numit o „politică ilogică și discriminatorie„.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că noul sistem simplifică regulile pentru călătoriile internaționale, dar în multe părți ale lumii decizia guvernului britanic de a recunoaște doar vaccinările administrate într-un grup select de țări a stârnit furie şi frustrare, scrie The Guardian.

Conform noilor reguli, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosirea în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă. Pe de altă parte, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ” nevaccinate complet” și vor fi obligate să stea în carantină timp de zece zile la sosirea dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

Și în Europa există frustrare cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta drept „complet vaccinate” persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Astfel de persoane sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber în interiorul blocului comunitar, cu un certificat Covid digital UE. Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, „chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală”.

Citeşte şi Marea Britanie renunță la pașaportul COVID: ‘Multor oameni, instinctual, nu le place ideea’

Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite, după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge.

Pe fondul furiei crescânde din străinătate față de ceea ce mulți consideră a fi un tratament discriminatoriu, politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat că va protesta față de decizia „ofensatoare” de a cere indienilor complet vaccinați să intre în carantină. „Nu există o singură persoană cu care să am vorbit care să nu fie supărată în legătură cu asta. Oamenii sunt nedumeriți„, a spus exasperat şi un politician din America Latină. „Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat în America Latină să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul în Anglia? Așa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept„, a mai spus el. Un diplomat din Africa de Vest a condamnat și el restricțiile ca fiind discriminatorii. „Dar nici măcar discriminarea nu mă preocupă cel mai mult, ci mesajul pe care îl trimite„, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, noile reguli de călătorie au lovit puternic în familiile care au petrecut multe luni departe de cei dragi din Marea Britanie din cauza pandemiei. André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că abia aștepta să-și revadă după un an de zile fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra. Noile reguli i-au făcut însă călătoria aproape imposibilă, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat: „Pur și simplu nu există nicio justificare logică privind motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu și în altele. Nu are sens. Nu există nicio logică pentru acest tip de screening„, a spus Siqueira.

Citeşte şi Aproape un milion de români au cerut statut de rezident în Marea Britanie. Cristina Prună: „Cifra este una alarmantă din punct de vedere economic”

La rândul ei, Maiara Folly, cercetător brazilian, s-a declarat și ea șocată de noile reguli. „Nu văd niciun  motiv legat de un criteriu de sănătate care să justifice acest lucru. Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie„, spune ea.

Inclusiv Helen Rees, cercetător medical și președinte al Grupului Consultativ Tehnic pentru Imunizare Regională din Africa al Organizației Mondiale a Sănătății (Ritag), a spus despre aceste restricții că sunt „nefericite” şi „inexplicabile”.