Relu Fenechiu le cere politicienilor din Moldova o poziţie unitară privind autostrada Iaşi-Târgu Mureş

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat în închisoare, a trimis o scrisoare deschisă politicienilor din zona Moldovei prin care le cere să cadă de acord asupra susţinerii în comun a proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, astfel încât acesta să fie inclus în Master Plan-ul pentru Transporturi.

10 dec. 2014, 17:06
Relu Fenechiu le cere politicienilor din Moldova o poziţie unitară privind autostrada Iaşi-Târgu Mureş

„Am urmărit cu atenţie dezbaterea publică lansată în ultima vreme pe tema autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Salut preluarea acestui subiect de către aproape toată clasa politică din judeţele Moldovei, pentru că, într-adevăr, proiectul reprezintă cel mai important obiectiv de investiţii de care are nevoie regiunea noastră pentru a se putea dezvolta. Pentru realizarea acestui costisitor, dar foarte important, obiectiv este nevoie, mai mult ca oricând, de un consens politic şi de o susţinere unanimă a întregii clase politice din zonă”, scrie Relu Fenechiu.

El continuă afirmând că subiectul a fost transformat într-o dezbatere politicianistă în care unii şi-au arogat meritul iniţierii sau al susţinerii cea mai viguroase a construirii autostrăzii. „Vom observa că marea majoritate a politicienilor au cerut autostradă şi au petiţionat guvernul în acest sens doar când aceştia au fost în opoziţie. Însă, când partidele lor au ajuns la guvernare, au băgat capul în nisip, ocolind subiectul, pentru ca, în campaniile electorale, să promită din nou că autostrada Iaşi-Târgu Mureş va reprezenta o prioritate…”, constată Relu Fenechiu.

El arată că Master Planul de Transport prezentat de guvernul Ponta nu include nici un tronson de autostradă pentru jumătate din România, cea de nord-est şi avertizează că demersurile moldovenilor la guvernul central sunt sortite eşecului pentru că orice guvern va spune că nu sunt bani decât pentru autostrăzile deja anunţate.

„Fiţi demni şi recunoaşteţi că este doar praf în ochi! Ce veţi face atunci când Guvernul, Ministerul Transporturilor vă vor pune în faţă sumele pe care le au la dispoziţie şi investiţiile pe care le au de realizat? Veţi fi întrebaţi la ce să se renunţe pentru a construi autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Ce le veţi spune atunci? Să renunţe la Coridorul IV sau la Autostrada Transilvania? În aceste condiţii, se vor strânge 100 de parlamentari din Muntenia şi 100 din Transilvania şi vor spune că nu votează bugetul dacă nu li se face autostrada lor.Încercaţi să lăsaţi populismele, ipocrizia, spectacolul televizat şi să convingeţi cu argumente profesioniste, logice şi de bun simţ!”, cere fostul liberal.

Citeşte şi Fenechiu are planuri. Vrea sprijinul senatorilor PSD pentru un proiect de construire a 4.000 km de autostradă

Relu Fenechiu susţine că el a prezentat deja soluţii alternative de finanţare a proiectului faţă de cele contruite exclusiv cu bani de la buget. Este vorba de optimizarea costurilor, atragerea unor fonduri europene şi atragerea de fonduri private prin parteneriate public-private.

„Aşadar, vă propun să studiaţi cu atenţie soluţiile pe care vi le-am pus la dispoziţie, completaţi-le sau modificaţi-le dacă consideraţi că este necesar, alegeţi dintre dumneavoastră nişte negociatori care sunt în stare să poarte o discuţie aplicată, mergeţi la guvern cu argumente şi soluţii şi vom reuşi! Dacă nu, totul va rămâne la nivel de dezbatere publică, care se va încheia odată cu apariţia altor subiecte mai spumoase, iar regiunea Moldovei va rămâne să sufere în continuare de sărăcie şi subdezvoltare”, concluzionează Relu Fenechiu.