Remedii pentru tratarea aftelor bucale

Desi dimensiunile lor sunt reduse, aftele bucale creeaza o serie de efecte negative greu de suportat atunci cand isi fac aparitia in cavitatea noastra bucala. Mestecatul alimentelor este o adevarata provocare atunci cand ai afte care te forteaza sa mesteci cu mare grija, cu gura pe jumatate deschisa pentru a nu atinge acele zone si, de multe ori, acestea se maresc si creeaza un disconfort permanent, simtit chiar si noaptea. Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.
Roxana Gagiu
23 sept. 2016, 20:31
Remedii pentru tratarea aftelor bucale

Aftele sunt rani deschise care se formeaza in tesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii si limba. Sunt albe si rotunde, cu un inel de culoare rosie in jurul marginii exterioare. In functie de marimea lor, pot rezista pana la 3 saptamanai in cavitatea bucala.

Nu se stie exact care este cauza, dar, in general, sunt declansate de leziuni minore, cum ar fi muscarea obrazului, iritanti, stres, deficiente nutritionale si alergii alimentare. Dar asta nu este tot, aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificari hormonale, de un sistem imunitar slabit si de prezenta celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decat barbatii.

Iata cateva metode recomandate de doctor Andra Custura, medic stomatolog, pentru prevenirea si ameliorarea aftelor bucale:

Evita alimentele acide care contin zahar

De indata ce simti o durere in interiorul gurii, renunta la sucul de portocale pe care obisnuiai sa-l consumi zilnic. Acizii pot irita si mai mult peretii cavitatii bucale si pot crea rani, provocand o senzatie de arsura si prelungirea duratei procesului de vindecare.

„Trebuie sa cunoastem faptul ca bacteriile din gura transforma, de asemenea, zaharul in acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi si prezenta aftelor bucale, accentuand simptomele de usturime, arsura sau chiar durere”, spune dr. Andra Custura.

Schimba pasta de dinti

Pasta de dinti si apa de gura care contin sulfat de sodiu, un ingredient de spumare utilizat in mod obisnuit, pot declansa aparitia aftelor bucale in cazul persoanelor mai sensibile. In cazul in care se observa un astfel de efect al pastei de dinti, este bine ca aceasta sa fie schimbata cat mai repede.

„Pastele de dinti care contin ingredienti nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza aparitia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, in functie de sensibilitatea tesuturilor de la nivelul gurii, insa un medic poate spune cu exactitate daca exista un risc sau nu in acest caz”, afirma dr. Andra Custura.

Clatirea gurii cu apa sarata

Aceasta este metoda recomandata de medicii stomatologi pentru aceasta problema, iar exceptand gustul neplacut al acestui procedeu, este un remediu care functioneaza foarte bine. Insa, in cazul in care nu functioneaza, inseamna ca nu ai folosit cantitatea de sare necesara.

„Sarea curata si deshidrateaza rana pentru a ajuta ca aceasta sa se vindece si amorteste temporar durerea si arsurile create de aftele bucale. Insa, trebuie sa stii ca la inceput se va produce o durere destul de mare, insa va fi de scurta durata, pana ce zona va fi amortita. Amestecul nu trebuie inghitit, ci dupa folosire se elimina si se clateste gura ulterior”, explica dr. Andra Custura.

Amestecul cu bicarbonat de sodiu

La fel ca in cazul amestecului de apa cu sare, bicarbonatul de sodiu poate inlocui sarea pentru realizarea clatirii in cazul aftelor bucale. Acesta este foarte eficient in tratarea si ameliorarea simptomelor afectiunilor cavitatii bucale.

„Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gura care irita si inflameaza tesuturile si, de asemenea, este un amestec care ajuta la curatarea si linistirea zonelor. O lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cescuta cu apa calduta are efecte benefice in tratarea aftelor bucale”, afirma dr. Andra Custura.

Clatirea cu apa oxigenata

Medicii recomanda clatirea cu peroxid de hidrogen pentru a trata ranile si aftele bucale, aceasta fiind solutia cea mai buna, intrucat are efecte imediate si nu creeaza neplaceri ca in cazul amestecului cu sare care are un gust neplacut.

„Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curata inflamatia si ajuta ca vindecarea sa aiba loc mult mai repede, dar, desi are un gust neplacut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apa oxigenata calmeaza durerea si relaxreaza zona afectata, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simpla sau in amestec cu apa, in functie de gravitatea peroblemei”, completeaza dr. Andra Custura.

Aplica lapte de magneziu

Este posibil sa stii ca laptele de magneziu sau hidroxidul de magneziu reprezinta o solutie foarte buna pentru arsuri la stomac si constipatie. Ei bine, se pare ca acesta este, de asemenea, un ajutor in lupta cu aftele bucale, pentru ca are rol de a curata si dezinfecta zona, pentru o vindecare rapida.

„La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizeaza acidul gastric sau, in acest caz, acidul care irita si inflameaza tesuturile gurii. Laptele de magneziu formeaza un scut care ajuta temporar si protejeaza zona de substante iritante. Acesta se poate folosi la clatirea gurii, daca aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, daca acestea sunt in numar mic”, explica dr. Andra Custura.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică