Remeş şi Mureşan află joi decizia definitivă a instanţei supreme în dosarul "Caltaboşul"

Publicat: Miercuri, 13 Februarie 2013 20:30 // Actualizat: Sâmbătă, 16 Februarie 2013 19:50 // Sursa: Mediafax

Instanţa supremă va da, joi, decizia în recursurile la hotărârea din dosarul "Caltaboşul" prin care foştii miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare.

Foto: machiavelli.ro

Completul de cinci judecători ai instanţei supreme a finalizat luni judecarea recursurilor şi a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să ia o decizie joi, 14 februarie. Hotărârea va fi definitivă.

La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la instanţa supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele "au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege".

În consecinţă, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foştii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foşti miniştri, prin prisma funcţiilor deţinute.

Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar le-au cerut judecătorilor să-i achite pe clienţii lor, atacând modul în care au fost obţinute şi administrate unele dintre probele esenţiale ale cazului, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale.

Apărătorul lui Ioan Avram Mureşan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică prin care această instituţie să spună dacă deţine un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea şi gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei.

În final, cei doi foşti demnitari le-au arătat judecătorilor că dosarul "Caltaboşul" a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

La termenul din 14 ianuarie, ICCJ dispusese ca în 11 februarie să fie prezent un medic din reţeaua penitenciarelor, după ce lui Ioan Avram Mureşan i s-a făcut rău în sala de judecată şi nu şi-a administrat singur doza de insulină, deşi i s-a permis acest lucru.

Mureşan se află în detenţie după ce, în 28 mai 2012, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul "Caltaboşul", un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, în 14 februarie 2012, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe denunţătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, au mai arătat procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
13 feb 20:57
... Instanţa supremă va da, joi, decizia în recursurile la hotărârea din dosarul...
1
EUR
4.7556
RON
19 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H