Remus Pricopie: Vor fi granturi pornind de la grădiniţă şi până la facultate în 2014-2020

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că în perioada 2014-2020 vor exista proiecte finanţate din fonduri europene pentru sistemul de învăţământ pornind de la grădiniţă şi până la facultate.
Iulian Tudor
17 iul. 2014, 12:29
Remus Pricopie: Vor fi granturi pornind de la grădiniţă şi până la facultate în 2014-2020

În momentul de faţă, deja sunt judeţe care au scris proiecte şi care fac pregătire sub formă de after school, sub formă de diverse instrumente pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat. Proiectele sunt scrise, câştigate, semnate, contractele sunt semnate. Fondurile structurale vor fi direcţionate peste tot unde este nevoie. Asigurăm transparenţa, flexibilitatea şi într-un interval foarte scurt de timp vom da drumul acestor proiecte, cu atât mai mult cu cât banii există şi nu îi cheltuim. De şapte ani există banii. Cred că trebuia să facem aceste lucru acum cinci ani. Banii vor veni de la Buxelles către MEN şi de la MEN către judeţele care au probleme. Titularul de proiect va fi MEN, nu va mai fi inspectoratul sau şcoala. Pe 2014-2020 vor fi granturi de la grădiniţă până la facultate. Granturile vor fi concepute în aşa fel încât în primul rând să investeşti în două zone: resursa umană, adică profesori, cu posibilitatea ca până la 80% din banii alocaţi să meargă către aceştia, fac ore suplimentare, îi plăteşti. Cei care doresc să rămână la şcoală, să îşi facă temele, profesorii respectivi care vor să câştige un ban în plus şi să aibă o performanţă cu elevii să fie şi recompensaţi pentru acest lucru„, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

El a susţinut că sumele destinate elevilor în proiectul „Bani de liceu” vor fi mărite, întrucât acest lucru nu s-a mai făcut de aproximativ 10 ani.

Al doilea lucru unde trebuie să intervenim este cel legat de viaţa elevului. Adică, de exemplu, proiectul Bani de liceu. Este un proiect iniţiat în urmă cu mulţi ani, extraordinar, pentru că foarte mulţi tineri au beneficiat, dar care are o problemă: sumele alocate nu au crescut niciodată. Cred că după 10 ani este momentul să vedem dacă suma respectivă este suficientă pentru ca un elev din mediul rural să meargă şi să acopere cât de cât unele costuri de şcolarizare? Vom investi şi în această zonă, vom creşte sumele respective folosind fonduri structurale„, a spus Remus Pricopie.

Potrivit acestuia, profesorii vor primi bani pentru dezvoltarea personală.

Am avut cândva un instrument – 100 de euro pentru profesori, pentru achiziţionarea de cărţi. Acest lucru a fost scos odată cu criza. Nu îmi propun să reintroduc instrumentul în aceeaşi formulă, ci într-una mult mai flexibilă. Un profesor, mai ales tinerii profesori au nevoie de un buget pentru dezvoltarea lor profesională, fie că îşi cumpără cărţi, fie că se duc şi participă la diferite conferinţe sau diferite cursuri. Şi această componentă trebuie urmărită. (…) Venituri suplimentare pentru cadrele didactice pentru orele desfăşurate suplimentar, burse suplimentare sau mai crescute pentru elevi, în special pentru cei din mediul rural sau cei care fac parte din familii defavorizate, un mic grant anual la dispoziţia fiecărui cadru didactic pentru dezvoltarea profesională, lucrurile acestea vor duce la o creştere a calităţii şi performanţelor tinerilor„, a afirmat demnitarul.

Citeşte şi: SCHIMBĂRI IMPORTANTE la PROGRAMELE DE MASTER pentru studenţi. Iată noile norme aprobate de Guvern

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică