Renate Weber: „A fost un atac la adresa instituţiei, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituţia. Efectul atacului a fost exact pe dos”

Renate Weber a declarat într-un interviu că politicienii nu sunt interesaţi de activitatea Avocatului Poporului în domeniul apărării drepturilor individuale, ci competenţa instituţiei de a sesiza CCR.

04 iul. 2021, 22:17
Renate Weber: „A fost un atac la adresa instituţiei, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituţia. Efectul atacului a fost exact pe dos”

Weber a fost demisă de Parlament din funcţia de Avocat al Poporului, dar CCR a decis că demiterea a fost neconstituţională, iar Renate Weber trebuie să-şi reia de îndată postul.

„Avocatul Poporului este un garant al drepturilor, este autonom şi independent şi faţă de Parlament. Parlamentul nu înţelege rolul Avocatului Poporului. Avocatul Poporului nu sancţionează, ci mediază. Un om independent este considerat periculos.

Au supus la vot rapoartele, nu s-a întâmplat niciodată. Respingerea rapoartelor nu este consfinţită nicăieri. Nu este playstation, este Parlamentul României. Rapoartele noastre şi ale Curţii de Conturi nu se votează. Acuzaţiile au fost penibile, dacă mă întrebaţi.

Să vedem dacă în următorii ani se va înţelege ceva după asta. Probabil că unii vor înţelege. Să vedem dacă şi vor recunoaşte că înţeleg. A fost un atac la adresa instituţiei, nu a mea. Au vrut să vulnerabilizeze instituţia. Cu cât slăbim instituţia, cu atât ea ne lasă în pace. Efectul atacului la instituţie a fost exact pe dos. Poate îmi spune cineva ce justifica urgenţa revocării. Cred că intervenţia Comisiei de la Veneţia i-a oprit. Comisia de la Veneţia va reacţiona în cazul meu”, declară Renate Weber într-un interviu pentru Aleph News.

Renate Weber: „Domnul Orban a luat-o cumva personal. Politicienii se schimbă când ajung la putere”

„Pe politicieni nu-i interesează drepturile individuale. Pe politicieni îi interesează puterea de a ataca la CCR. Dacă nici încălcarea statului de drept nu-i pune pe gânduri… USR a venit la putere cu mesajul: statul de drept. Cum au putut încălca toate principiile statului de drept? Comisia de la Veneţia va reacţiona în cazul meu.

Am supărat eu vreodată, cu ceva, UDMR? Am făcut cele mai multe demersuri pentru minorităţi. Domnul Orban a luat-o cumva personal. Am avut o relaţie bună cu Ludovic Orban. I-am stat alături, Orban a trecut prin momente dificile. Politicienii la putere se schimbă destul de mult.

Eu sper că pe domnul Cîţu l-a luat puţin vântul. Bineînţeles că nu se poate guverna prin OUG. Tot ce va afecta drepturi şi libertăţi, voi ataca. Eu am încredere în Justiţia care se face la mine acasă. Pentru oameni, Justiţia trebuie să se întâmple aici”, a adăugat Weber.

Citeşte şi: Florin Cîţu, atacat dur de unul dintre liderii USR-PLUS: „Vanitos şi superficial, Cîţu vrea să-şi arate muşchii folosindu-se cinic de o tragedie”