Reorganizare ANAF. Dispar 2.000 de posturi

Un nou proiect a apărut în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, după ce a a fost publicat în Monitorul Oficial prima parte a reorganizării ANAF. Se doreşte eficientizarea activității instituției și la reducerea costurilor, având ca efect reducerea funcțiilor de conducere cu 150 posturi, ceea ce reprezintă aproximativ 5,5%. În acest context, proiectul de act normativ propune reducerea cu 2.000 posturi vacante a numărului actual al posturilor alocat ANAF.
Alina Costache
19 feb. 2020, 07:01
Reorganizare ANAF. Dispar 2.000 de posturi

Ce propun Finanțele, conform notei de fundamentare:

• Direcţia generală antifraudă fiscală – structură din cadrul aparatului propriu al Agenţiei va fi reorganizată prin diminuarea numărului de direcții din cadrul aparatului propriu al aparatului central, a numărului de servicii atât de la nivel central cât și teritorial, ceea ce conduce la reducerea numărului de posturi cu 45% față de numărul actual de posturi de conducere, dar și la fluidizarea procesului decizional.

Practic, actul normativ preia reglementarea OUG nr. 24/2020 cu privire la stabilirea încadrării personalului DGAF în cadrul general aplicabil funcționarilor publici, aspecte care presupun desființarea funcțiilor publice specifice din cadrul DGAF și înființarea unor funcții publice, potrivit Hotnews.

• Înființarea Direcției generale de management al riscului, în subordinea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ca urmare a preluării activității de analiză de risc de la structurile cu atribuţii în acest domeniu.

Analiza de risc reprezintă funcţia cheie a planificării activităţii, ANAF intenţionând să perfecţioneze utilizarea acestui mecanism pentru eliminarea redundanței unor activități, a suprapunerii acțiunilor de control, a abordărilor parțiale ale unor riscuri fiscale, dar şi pentru evitarea tratamentelor neunitare și disproporționate ale nivelului de risc.

Neexistând o centralizare a managementului riscului, responsabilitatea analizei de risc este distribuită atât către nivelul central, cât și către unitățile teritoriale și între activitățile Direcția Generală Coordonare Inspecție Fiscală, inspecție fiscală persoane fizice, vamă, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Direcția Generală Antifraudă Fiscală etc.

Prin înființarea acestei structuri centralizate pentru managementul riscului se va avea în vedere identificarea și abordarea unitară a riscurilor, ținta fiind reducerea decalajului fiscal.

Desemnarea/transferarea/recrutarea unui grup de angajați-cheie către noua direcție (pe sistemul unui grup de lucru), sub o conducere capabilă și puternică, pentru a planifica, derula și evalua campaniile inițiate (acest lucru include și interacțiunea cu mediul privat și consultanții fiscali, notificări în scopul informării și educării contribuabililor și inițiative de stimulare a conformării voluntare).

De asemenea, vizează includerea inspecțiilor fiscale cu ținte clar definite și transmiterea cazurilor către instanțele care se ocupă de cazurile penale, precum și colectarea arieratelor și a sumelor stabilite suplimentar.

• Înființarea Direcției generale de strategie și monitorizare a proceselor în directa subordonare a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin reorganizarea Direcției generale de strategie și relații internaționale. Noua structură va constitui un instrument al preşedintelui Agenției pentru estimarea veniturilor și pentru urmărirea realizării veniturilor bugetului general consolidat, pentru monitorizarea periodică a activităţii instituţiei, a gradului de îndeplinire a obiectivelor asumate la nivel general şi specific, îmbunătățirea proceselor de activitate şi, la nivel instituțional, îmbunătățirea serviciilor oferite contribuabililor.

De menţionat în mod deosebit este că în cadrul Direcției generale de strategie și monitorizare a proceselor va funcţiona o structură pentru reforme, la nivel de serviciu, având în vedere că o reformă de succes depinde de un bun management al proiectelor la nivel central.

De asemenea, ca urmare a reorganizării Direcției generale de strategie și relații internaționale, în subordinea conducerii ANAF va funcţiona Direcţia generala de relaţii internaţionale .

• Înființarea Unității de management a informației, la nivel de direcție, care să cuprindă oameni cu experiență de business, dar şi personal cu experienţă în domeniul IT pentru a accelera procesul de informatizare a agenţiei, prioritățile instituției în acest domeniu și planurile aferente. Această structură va funcţiona în subordinea secretarului general al ANAF ţinând cont că una din principalele responsabilităţi ale acestui înalt funcţionar public este aceea de a coordona buna funcţionare a compartimentelor şi activităţilor cu caracter funcţional din cadrul instituţiei şi asigurarea unei legături operative dintre conducatorul instituţiei şi conducătorii tuturor compartimentelor din instituţie şi unităţile subordonate, precum şi legătura cu celelalte autorităţi şi organe ale administraţiei publice.

Citeşte şi DECLARAŢIA 230 a fost simplificată. ANAF a dat instrucţiuni de completare şi model. DESCĂRCAŢI AICI

• Modificarea denumirii Direcţiei generale de planificare, monitorizare şi sinteză în Direcţia generală de monitorizare venituri şi sinteză, cu menţinerea coordonării actuale şi fără modificarea atribuţiilor, noua denumire reflectând în mod corect activitatea desfăşurată de structura în cauză.

• Totodată se va proceda la reanalizarea repartizării numărului de posturi pentru fiecare administraţie judeţeană, în funcţie de anumite criterii, precum:
– ponderea veniturilor colectate de fiecare organ fiscal în total venituri realizate,
– numărul și dispersia în teritoriu a contribuabililor administrați de organele fiscale din subordine,
– costul colectării înregistrat la fiecare unitate fiscală.

O astfel de normare a posturilor, spune nota de fundamentare, în funcţie de indicatori concreţi ai activităţii desfăşurate se va dovedi a fi extrem de utilă şi oportună în contextul rezultatului unei analize care denotă, la nivel teritorial, surplus de personal/posturi la nivelul unor structuri/unităţi în detrimentul altora care înregistrează deficit.

Bugetul de venituri și cheltuieli este necesar să se repartizeze atât pe structuri fiscale regionale, cât și județene. În acest mod se urmărește o repartizare justă a resurselor inclusiv a numărului de personal corespunzător sarcinilor atribuite, ținând seama de indicatorii mai sus menționați.

Citeşte şi ANAF pregăteşte controale masive. Cine sunt cei vizaţi de inspectorii fiscali

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Planta care provoacă arsuri grave și bășici. Puțini români știu cât de periculos poate să fie contactul cu ea
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Scandal la Kremlin. Apropiat al lui Putin, cu amanta într-un avion militar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Nicușor Dan a confirmat! Decizie privind noile măsuri! Totul se întâmplă luni!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ