ANAF pregăteşte controale masive. Cine sunt cei vizaţi de inspectorii fiscali

Un studiu derulat de firma de consultanţă TPA România arată că, în România, companiile de construcţii, cele cu pierderi sau cele care fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate sunt cele mai controlate de ANAF.

11 feb. 2020, 09:23
ANAF pregăteşte controale masive. Cine sunt cei vizaţi de inspectorii fiscali

ANAF a desfăşurat în 2019 un număr în creştere de inspecţii fiscale inopinate, având ca tematică preţurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018. Astfel, consultanții fiscali se aşteaptă ca şi în 2020 inspectorii ANAF să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate. Printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de TVA de recuperat de la buget şi nu au rambursări frecvente.

Ludovic Orban: ANAF să „atace!” marea evaziune fiscală şi nu micii comercianţi

„Criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi”, afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România.

De asemenea, consultanții pe fiscalitate au sesizat o frecvenţă a controalelor mai ridicată în rândul firmelor de construcţii, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaţilor. O altă categorie mai des controlată sunt agenţii economici care prezintă riscuri, printre care firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate, companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende şi firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

ANAF schimbă formularele. Ce trebuie să completeze românii până în luna mai

„Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi”, a mai declarat Sorana Cernea.


loading...