REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ 2014: Diferenţe mari între medii în acelaşi judeţ. Cum se face ADMITERE LICEU 2014

REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ 2014, ADMITERE LICEU 2014: Afişarea ierarhiei judeţene a elevilor constănţeni de clasa a VIII-a constituie cea mai importantă etapă pentru toţi cei implicaţi în admiterea în învăţământul liceal de stat.

04 iul. 2014, 07:18
REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ 2014: Diferenţe mari între medii în acelaşi judeţ. Cum se face ADMITERE LICEU 2014

REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ 2014, ADMITERE LICEU 2014: O radiografie a situaţiei şcolare a tuturor celor 5.571 de elevi constănţeni care au de completat, începând de astăzi, fişele de înscriere. Opţiunile lor urmează a fi înşirate, ţinând cont de mediile pe care le au colegii, toate cadrele didactice sfătuindu-şi elevii să completeze cât mai multe coduri, care asigură cât mai multe şanse la repartizarea com-puterizată ce urmează să aibă loc pe 15 iulie.

Consultând cele 357 de pagini ale ierarhiei judeţene, am putut constata că, anul acesta, cinci elevi au media 10 pe linie, adică atât media generală pe cei patru ani de gimnaziu, dar şi la cele două probe scrise ale Evaluării Naţionale, alţi 89 având media generală 10 la finalul celor patru ani de şcoală. Colegiul „Mircea cel Bătrân” conduce detaşat în topul celor mai multe medii de 10, dar neobişnuit de multe medii maxime în mediul rural.

Interesantă ni se pare, însă, şi anul acesta, diferenţa extrem de mare între mediile cu care au terminat unii elevi gimnaziul şi notele pe care au reuşit să le obţină la probele de la Evaluare. Cu excepţia unui elev din municipiul Constanţa, de la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu”, care a finalizat gimnaziul cu media 8,90, iar la română a încasat o notă de 2,20 şi matematică 3,05, restul diferenţelor izbitoare se înregistrează în mediul rural. Nu contestă nimeni faptul că şi la ţară se nasc copii deştepţi, care pot ajunge la performanţă, şi nu am încetat să-i remarcăm în paginile „Cuget Liber”. Totuşi, am descoperit elevi care au terminat gimnaziul la Liceul Tehnologic „Radu Prişcu” din Dobromir cu medii de 8,35 sau 8,89, iar la probele de la Evaluare au luat note de 2 şi 3. La fel la Şcoala gimnazială nr. 1 Cuza Vodă, elevi cu medii pe patru ani de 8,83, iar la română au încasat nota 2,55 şi la matematică 2,50, sau 8,77 cu note de 2,10 şi 2,20.

Anul trecut, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a realizat acelaşi gen de analiză la sfârşitul Evaluării Naţionale 2013, dar probabil doar aşa, pentru a se convinge dacă zvonurile care i-au parvenit din teren sunt reale. Poate că în cele din urmă va decide să elimine din media generală de admitere în liceu notele pe cei patru ani de gimnaziu, transformând Evaluarea Naţională în admitere în liceu. Astfel s-ar anula multe dintre nemulţumirile pe care la această oră le exprimă cu vehemenţă, şi pe bună dreptate, părinţi ai copiilor care au învăţat temeinic şi susţinut timp de patru ani, dar notele colegilor de la Evaluare i-au ridicat nemeritat în topul ierarhiei judeţene. Şi cu şanse reale de a-şi găsi un loc în liceele constănţene de elită.