REPLICA lui Antonescu: Traian Băsescu a intrat în campanie, face declaraţii iresponsabile

Liderul Crin Antonescu a răspuns, marţi, acuzaţiilor lansate luni seară de preşedintele Traian Băsescu, spunând că şeful statului a intrat în campanie electorală şi că face declaraţii iresponsabile. În chestiunea numirii premierului, Antonescu l-a acuzat pe Băsescu că, prin declaraţiile făcute, acesta transmite de fapt că el nu va ţine cont de rezultatul alegerilor parlamentare şi că el va decide ce este interesul naţional şi cine va face parte din Guvern.

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 10:58
REPLICA lui Antonescu: Traian Băsescu a intrat în campanie, face declaraţii iresponsabile

Liderul PNL l-a auzat pe Traian Băsescu că a intrat în campanie electorală şi a făcut „o serie de afirmaţii iresponsabile, de maximă gravitate şi profund dăunătoare României”.

Referindu-se la numirea premierului, Antonescu a spus că Traian Băsescu a dat „un răspuns inacceptabil, periculos”.

Traducerea mea pentru folosirea conceptului de interesului naţional este pur şi simplu bun plac. Este expresia arbitrariului perfect: adică eu, Traian Băsescu, hotărăsc care este interesul naţional şi, fără să mă intereseze ce votează milioane de oameni, hotărăsc eu cine să formeze Guvernul României, indiferent de rezultatele alegerilor. Toate aceste afirmaţii sunt profund dăunătoare României. Afirmaţiile care ne anunţă că nu există nici o legătură între numirea premierului şi rezultatul alegerilor sunt de o foarte mare gravitate. Nimeni în USL, nimeni dintre cetăţenii care vor vota USL nu este dispus să-i permită unui preşedinte impus împotriva voinţei cetăţenilor de către CCR să-şi bată joc de votul lor, de statul de drept şi de lucrurile elementare dintr-un stat democratic„, a spus Antonescu.

Liderul PNL a calificat totodată lipsite de responsabilitate şi „defăimătoare” declaraţiile lui Băsescu privind statul de drept: „Dacă România nu este stat de drept, ce fel de stat este şi ce anume este Traian Băsescu în acest stat? Dacă nu este stat de drept, atunci este un stat dictatorial, un regim autoritar, bananier (…) Care este situaţia preşedintelui? Este cumva ostatec, prizonier? S-a întâmplat sau se întâmplă cumva în România o lovitură de stat, împotriva voinţei sale?”

Antonescu a mai arătat că este „inacceptabil” pentru un şef de stat să spună că „România nu este credibilă” şi a condamnat atacul lui Băsescu la adresa politicienilor care critică instituţii ale statului precum ANI sau DNA.

În ceea ce priveşte solicitarea şefului statului către premier să facă o remaniere, Antonescu a spus că preşedintele „poate să ceară orice”, dar responsabilitatea asupra alcătuirii şi funcţionării Guvernului îi revine „exclusiv premierului, fără nici o atribuţie a preşedintelui”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, că nu este impresionat de ameninţările cu suspendarea în cazul în care nu va desemna, după 9 decembrie, un premier agreat de USL. Şeful statului că spus că va desemna un premier care să servească interesului naţional.

Băsescu a mai anunţat că i-a scris premierului Victor Ponta în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate şi a cerut remanierea imediată a miniştrilor cu probleme de imagine. De asemenea, Băsescu a cerut ca parlamentarii intraţi în vizorul DNA să fie daţi pe mâna anchetatorilor.