Replica lui Obama către comunitatea de culoare: Nu sunt preşedintele Americii negre

Criticat de către comunitatea de culoare că nu a făcut mai mult pentru ea, preşedintele american Barack Obama i-a dat acesteia o replică dură, afirmând că el este preşedintele tuturor americanilor, şi nu numai a celor de culoare.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 16:09
Replica lui Obama către comunitatea de culoare: Nu sunt preşedintele Americii negre

Întrebat de către revista Black Enterprise despre reproşurile comunităţii de culoare la adresa  administraţiei americane, legate de faptul că aceasta nu a făcut mai mult pentru întreprinzătorii de culoare, Obama i-a răspuns clar şi hotărât că este preşedintele tuturor americanilor, şi nu al unora dintre ei. 

„Punctul meu de vedere este acela că vreau ca afacerile tuturor (americanilor, n.r.) să reuşească. Vreau ca toţi americanii să aibă oportunităţi. Nu sunt preşedintele Americii negre. Sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii, iar programele pe care le-am aplicat au fost direcţionate către acei oameni care au fost în stare să primească finanţări prin mijloace convenţionale, acei oameni care şi în trecut au identificat oportunităţi ce le erau accesibile tuturor”,  a explicat Obama.

„Serviciile financiare (pe timp de criză,n.r.) nu au reuşit să furnizeze capitalul adecvat micilor afaceri. Dar nu există nicio îndoială asupra faptului că toţi contribuabilii americani au acţionat şi au reuşit să scoată sectorul bancar din foc (…) A fost o mişcare bună pentru economie. A fost greu (…) dar tot atât de adevărat este faptul că, după ce băncile îşi vor reveni, nu vor mai fi atât de agresive cu împrumuturile acordate afacerilor mici şi mijlocii, aşa cum am vrea. Am avut discuţii despre acest lucru cu marile bănci”, a mai spus Obama.

Preşedintele american a lăsat astfel să se înţeleagă că experienţa grea a crizei economico-financiare va lăsa urme adânci în mentalitatea finanţiştilor şi, cel mai probabil, aceştia vor fi mai prudenţi pe viitor cu acordarea creditelor după o această criză.