Replici violente după cel mai mare CUTREMUR din acest an. Alertă seismologică

Val de replici cu magnitudini importante după cutremurul de 8.2 din Alaska. Potrivit USGS, cutremurul a fost urmat de peste 25 de replici în regiune, două dintre acestea având magnitudini de 6. În schimb, alerta de tsunami a fost ridicată.

29 iul. 2021, 19:18
Replici violente după cel mai mare CUTREMUR din acest an. Alertă seismologică

Cutremur cu magnitudine peste 8. Alertele de tsunami care vizau Alaska şi alte zone din Oceanul Pacific după un puternic seism cu magnitudinea 8,2 care a lovit miercuri seară statul american recunoscut pentru activitatea sa seismică intensă au fost ridicate, informează Reuters.

În Alaska, tsunami de intensitate redusă, cu valuri sub de 30 de centimetri înălţime peste nivelul mareei, au fost observate în Sand Point, Old Harbor, King Cove, Kodiak, Unalaska şi Golful Alitak, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

Nu există informaţii imediate cu privire la eventuale pagube materiale sau victime. Mai multe comunităţi costiere din Alaska au fost evacuate în urma cutremurului. Printre acestea se numără Seward din Peninsula Kenai, la sud de Anchorage, unde sirenele au răsunat, iar locuitorii au fost informaţi că trebuie să se refugieze în zone mai înalte.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul s-a produs la ora locală 22:15 (06:15 GMT, joi), la o adâncime de 35 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska.

Statele California, Oregon şi Washington şi provincia canadiană British Columbia nu ar urma să fie afectate de ameninţări semnificative de tsunami, a declarat pentru Reuters Dave Snider, coordonator în cadrul Centrului Naţional de Avertizare pentru Tsunami (NTWC). „Ar putea exista unele daune minore în unele locuri (în Alaska), dar un tsunami semnificativ şi daune considerabile nu sunt preconizate”, a adăugat Snider.

În timp ce seismele care se produc la adâncimi relativ reduse în apropierea zonelor populate pot fi periculoase, în acest caz un astfel de cutremur reprezintă o ameninţare mai mică deoarece nu generează de obicei tsunami importante. „În acest caz, este un noroc foarte mare pentru că 8,2 este, într-adevăr, suficient de puternic pentru a produce un val considerabil, mai ales în această zonă a lumii”, a precizat Snider.

Două cutremure au zdruncinat România, în noaptea de marţi spre miercuri
PTWC a anulat alertele de tsunami emise pentru Hawaii şi insula Guam, stat aflat în administrarea SUA, în timp ce postul public NHK din Japonia a relatat că nu există niciun risc pentru această ţară. Autorităţile din Noua Zeelandă au declarat, de asemenea, că nu se aşteaptă la inundaţii în zonele costiere.

Potrivit USGS, cutremurul a fost urmat de peste 25 de replici în regiune, două dintre acestea având magnitudini de 6.

Acest cutremur a fost al şaptelea cel mai intens din istoria SUA, cu o magnitudine similară cu cea a unui seism produs în Alaska în 1938, conform datelor USGS.

Este, totodată, cel mai puternic seism care a lovit America de Nord după cutremurul cu magnitudinea 8,7 produs în Alaska în 1965, potrivit USGS.

Cutremur cu magnitudinea 6,7 în Panama. Seismul a fost urmat de o replică de aproape 5
UPDATE: Un puternic seism cu magnitudinea 8,2, urmat de alertă de tsunami, s-a produs în Peninsula Alaska

Un puternic seism cu magnitudinea 8,2 s-a produs miercuri seară la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune, au precizat autorităţile americane, potrivit Reuters.

Nu există informaţii imediate despre evenutale pagube materiale sau victime.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul s-a produs la ora locală 22:15 (06:15 GMT, joi), la o adâncime de 35 de kilometri.

Centrul Naţional de Avertizare pentru Tsunami (NTWC) a emis o alertă de tsunami pentru regiunile sudice din Alaska, Peninsula Alaska şi zonele de coastă de la Hinchinbrook Entrance la Unimak Pass. A emis totodată o ”monitorizare pentru tsunami” valabilă pentru statul american Hawaii.

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC) a precizat că analizează posibilitatea riscului unui tsunami pentru statul american Hawaii, precum şi pentru Guam, teritoriu american din Oceanul Pacific.

Agenţia Meteorologică niponă analizează riscul unui tsunami pentru Japonia, potrivit postului public de televiziune NHK.

De asemenea, autorităţile din Noua Zeelandă au anunţat că evaluează eventualele pericole pentru regiunile de coastă neozeelandeze.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6, potrivit USGS.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea seismului la 8 şi adâncimea acestuia la 10 kilometri.


loading...
Partenerii noștri