Două cutremure au zdruncinat România, în noaptea de marţi spre miercuri

Două cutremure au avut loc în România în noaptea de marţi spre miercuri, unul s-a produs la 23:19 și avut epicentrul în zona Transilvaniei, iar al doilea seism a avut loc la 7:01 în Muntenia.

28 iul. 2021, 09:24
Două cutremure au zdruncinat România, în noaptea de marţi spre miercuri

Primul seism s-a produs la ora 23.19 în Transilvania, judeţul Covasna. A avut magnitudinea 2.6 şi s-a produs la adâncimea de 97 km. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 72 km NE de Braşov, 74 km SV de Bacău, 122 km N de Ploieşti şi 145 km NV de Galaţi.

La ora 7:01 un alt cutremur s-a produs în Muntenia, la Brăila, la adâncimea de 15 km, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 13 km S de Brăila, 33 km S de Galaţi, 117 km NV de Constanta, 160 km E de Ploieşti, relatează Mediafax.

Cutremur în România acum câteva momente! Unde s-a resimţit seismul

Cutremur în România

acum câteva momente! Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului seismul s-a produs în zona Vrancea. Acesta e considerat un cutremur slab, având magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. El a avut loc la ora 11:08.

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, marți, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.

„Dânsul este mai optimist, aș zice eu. E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți. „Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.