Reportaj! Cum a durat Târgul de Crăciun din Craiova doar o oră! Luminiţe, kurtos colac şi iz de campanie electorală: “Olguţa, premier! E mai buna decât Orban!”

Sărbătorile de iarnă din 2020 nu mai sunt ca altădată. Mirosul de castane coapte şi vin fiert, venit din târgurile de Crăciun a fost înlocuit cu dezinfectant şi măşti de protecţie. Cele mai mari şi importante târguri europene s-au anulat rând pe rând, iar România nu a făcut rabat de la această regulă.

29 nov. 2020, 12:50

Târgul de Crăciun din Craiova.

Un singur târg de Crăciun a fost aprobat anul acesta în România.  Lia Olguţa Vasilescu le-a promis craiovenilor Târgul de Crăciun la care au visat. Pregătirile au fost anunţate încă din luna octombire, iar autorităţile locale au lucrat cot la cot pentru a pune la punct ultimele detalii. Mai mult decât atât, Târgul de Crăciun din Craiova a fost inclus de Forbes în topul celor mai sigure din Europa.

Cum a durat Târgul de Crăciun din Craiova doar o oră: „Mai bine nu veneam, e bătaie de joc!”

Căsuţele cu dulciuri şi bunătăţi au fost amplasate ca în fiecare an, în faţa Prefecturii. Comercianţii s-au pregătit cu preparate tradiţionale, dulciuri care mai de care mai apetisante şi ceaiuri şi vin fiert, care duc mereu cu gândul la sărbători.

Evenimentul din faţa Prefecturii Craiova a fost anunţat la ora 18:00, însă Târgul a părut a fi un mare eşec. Acesta a fost închis chiar cu o oră înainte de aprinderea luminiţelor. DSP Dolj a cerut închiderea tuturor căsuţelor pe motiv că nu au avizul necesar de funcţionare.

Rând pe rând, obloanele chioşcurilor parcă scoase din Tărâmul lui Moş Crăciun s-au închis. Poliţiştii nu au iertat nimic şi au executat „ordinele de sus”. Le-a lăsat un răgaz de nici 10 minute să servească oamenii care erau deja la coadă şi începuseră să facă gălăgie.

Echipa RomâniaTV.net a stat de vorbă cu mai mulţi comercianţi, care au vorbit despre necazul prin care au trecut.

„De azi de dimineaţă ne tot ţine în controale. Am avut cel puţin 20 de controale astăzi. Activitatea s-a închis, vor să închidă tot. Este singurul Târg din ţară. Ne spune că nu avem autorizaţie, dar ştim exact care este motivul. Ne e frică să vorbim, mai ales că nu noi suntem reprezentanţii. Şeful nostru ar trebui să iasă să vorbească. Dacă ştiam că se întâmplă asta, nici nu mai veneam aici. E bătaie de joc! Şi ştim clar care este miza”, au spus oamenii cu lacrimi în ochi.

Poliţiştii au rămas înghesuiţi într-un mic cerc şi se auzeau şuşotind, parcă încercând să se convingă pe ei că au luat decizia bună.

„Nu am avut ce face. Noi facem ce ni se spune de sus. Asta e. Mâine poate va fi o zi mai bună”, spunea una dintre poliţistele prezente la târg.

De altfel, singurele gherete rămase deschise au fost cele care nu comercializau mâncare. Craiovenii au fost extrem de dezamăgiţi de decizia autorităţilor însă au găsit repede o portiţă pentru a pierde timpul până la aprinderea luminiţelor. Astfel, mall-ul Mercur Center s-a aglomerat cât ai clipi. Oamenii au dat năvală în magazinele de haine şi de decoraţiuni interioare.

Olguţa Vasilescu, „sabotată” de Prefectul Dolj: De unde zelul prefectului!

În replică, Lia Olguţa Vasilescu vine cu acuzaţii grave la adresa prefectul de Dolj şi „insituţiilor de forţă şi control” care au cerut comercianţilor din Târgul de Crăciun să închidă chioşcurile. Primarul Craiovei  afirmă că „după ce PNL a închis pieţele, iar producătorii îngheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, deşi alte sute de chioşcuri funcţionează în alte zone ale oraşului.

„Avem voie să aprindem iluminatul de sărbători? Răspuns: da! Avem voie să permitem funcţionarea chioşcurilor pe raza oraşului? Răspuns: da! Nicio lege, ordonanţă, hotărâre de guvern nu interzice asta! Şi atunci de unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă şi control de a le cere imperativ comercianţilor să inchidă chioşcurile din zona centrală care funcţionează perfect legal, aşa cum funcţionează alte sute de chioşcuri în toate cartierele oraşului? Şi de ce a fost necesar ca o maşină a CBRN să stea non stop în zonă, cu megafoanele pornite la maxim, ca să sperie copiii veniţi să vadă luminiţele de sărbători? După ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, a scris sâmbătă seară, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu.

Aghiotanţii PNL jubilează de decizia autorităţilor. Campanie PNL, la Târgul de Crăciun din Craiova

La nici 15 minute de la eşecul din faţa Prefecturii din Bănie, mai mulţi aghiotanţi PNL au început să împartă pliante în faţa căsuţelor cu obloanele închise, parcă profitând de situaţia care era în defavoarea primarului din Craiova.

Cu doar cinci minute de a se aprinde luminiţele, zona din faţa prefecturii s-a aglomerat. Sute de craioveni îmbrăcaţi parcă de sărbătoare şi-au scos copiii şi rudele şi au ieşit să vadă luminiţele de Crăciun care vor veghea oraşul timp de o lună.

Luminiţele de Crăciun din Bănie s-au aprins. Distanţarea socială a dispărut, iar măştile au fost date jos pentru „selfie”!

Aici, niciun eveniment special. Luminiţele s-au aprins dintr-o dată la 18:00 fix, fără vreun concert, fără vreun discurs al primarului sau al vreunui reprezentant al municipalităţii. Cei mai fericiţi au fost însă copiii, care s-au bucurat sincer de eveniment.

Nici nu s-au aprins bine luminiţele, că toţi craiovenii au început să facă poze cu noile atracţii ale oraşului, dar cum o poză nu e perfectă dacă ai faţa acoperită, oamenii au început să îşi dea măştile jos şi să se fotografieze alături de brad şi de atracţiile din centrul oraşului.

 

O altă atracţie a oraşului a fost „domnul în geacă roşie”, care se plimba agale printre craioveni cu un ziar PSD în mână şi le spunea oamenilor cât de norocoşi sunt că o au pe Olguţa Vasilescu în fruntea Primăriei din Craiova.

„Olguţa Vasilescu, premier. E mai bună decât Orban. Ludovic Orban este copia lui Emil Boc”

„Olguţa Vasilescu a fost cel mai bun primar al Craiovei, cel mai bun ministru al Muncii. Acum urmează să fie premier. E mai buna decât Ludovic Orban. Ludovic Orban e copia lui Emil Boc. Să trăiască doamna primar LIA OLGUTA VASILESCU: o doamnă, deșteaptă, curajoasă, puternică, frumoasă și bine pregătită pentru primăria Craiovei. Ne-a renovat aeroportul, Centrul Național, ne-a făcut parcarea subterană, teatrul, pasajul de la Universitate, apa, canalizarea, gazele, ne-a renovat spitalele, azilele de bătrâni care erau focar de infecție, acum arată ca un hotel de trei stele.

Dumnezeu i-a dat 4 calități: e deșteaptă, curajoasă, puternică frumoasă și bine pregătită pentru primăria Craiovei. Va ieși la pensie de aici. Craiova o iubește. Acela ce a făcut (Nicuşor Dan), PNL ne îngroapă de vii, PSD e siguranța unui trai mai bun. Dacă românii își dau seama în ultimul ceas, ajungem bine. Dacă nu, ne îngroapă PNL. Avem cel mai bun primar al Craiovei care urmează să devină premier. Merită, să-i dea Dumnezeu sănătate! îi doresc multă sănătate fericire și la mulți ani! Nicusor Dan ce a făcut, a furat voturile. Dacă e după mine iese PSD, dacă nu fură, e mâna lui Iohannis, a ălora din afară. Dacă s-ar vaccina doctorii, ai` mai mari, m-aș vaccina, dacă se vaccinează poliția, armata că pe ăștia nu-i omoară.”, ne-a spus omul.

Oamenii au stat în faţa prefecturii până seara târziu, iar eşecul Târgului a fost pus în umbră de luminiţele frumoase care au încărcat clădirile din Bănie.