Sârbu vrea ceremonie la Buftea pentru Nicolaescu. BOR: O înmormântare simbolică, o „piesă de teatru”

Omul de afaceri Adrian Sârbu a promis că îi va face lui Sergiu Nicolaescu o înmormântare simbolică la studiourile de filmare de la Buftea, dar preoţii avertizează că totul va fi doar "o scenă de teatru", nu o ceremonie bisericească.

RomaniaTV.net
05 ian. 2013, 13:24
Sârbu vrea ceremonie la Buftea pentru Nicolaescu. BOR: O înmormântare simbolică, o „piesă de teatru”

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost incinerat, sâmbătă, la Crematoriul Uman Vitan-Bârzeşti, în ciuda opoziţiei manifestate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, de oameni publici, dar şi de mai mulţi admiratori ai acestuia. Dacă regretatul cineast nu a avut parte de o slujbă religioasă, deoarece BOR este împotriva incinerării, omul de afaceri Adrian Sârbu a vrut totuşi să se asigure că acesta va avea o înmormântare simbolică la studiourile de film de la Buftea, unde Sergiu Nicolaescu şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă şi care se află acum în proprietatea grupului Media Pro.

Nu am cunoştinţă despre aşa ceva, nu ştiu ce înseamnă asta. O înmormântare nu se oficiază în abstract. Nu poţi să faci o înmormântare cuiva care nu este acolo. Ce oficiezi? Aia se numeşte piesă de teatru sau film, dar nu înmormântare ca slujbă a Bisericii„, a explicat preotul Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR, la România TV.

Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias din Capitală, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare apărute în perioada în care a fost internat, suspect iniţial de o fisură a coastelor, în urma unei contuzii toracice, dar operat ulterior de peritonită.

După funeraliile care au avut loc sâmbătă, familia regizorului a acuzat Patriarhia că a a trimis „un paznic” la Crematoriul din Vitan – Bârzeşti pentru a se asigura că nicio slujbă religioasă nu va avea loc înainte de incinerare. Patriarhia a respins, totuşi, acuzaţiile, într-un comunicat.