Reprezentanta Parchetului General, dată afară de la dezbaterea OUG 14. Augustin Lazăr: Nu poate fi calificat acest gest

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a criticat luni poziția senatorului Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice, privind prezența procurorului Irina Kuglay la ședința în care se dezbătea OUG nr.14/2017. Şerban Nicolae a dat-o afară pe reprezentanta Parchetului, pe motiv că nu a fost invitată.

RomaniaTV.net
13 feb. 2017, 18:14
Reprezentanta Parchetului General, dată afară de la dezbaterea OUG 14. Augustin Lazăr: Nu poate fi calificat acest gest

„Doamna procuror Irina Kuglay s-a prezentat la comisie după ce în cursul zilei am transmis ambelor Camere adrese privind interesul Ministerului Public de a fi reprezentat la dezbateri. Nu poate fi calificat acest gest în statul de drept! Conform Constituției României, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile fundamentale ale cetățenilor! Doamna Irina Kuglay este procuror specializat desemnat de procurorul general într-un grup de lucru pentru a participa la dezbaterile privind OUG și modificarea Codurilor”, a declarat Augustin Lazăr pentru Agerpres.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Șerban Nicolae, a rugat-o, luni seară, pe reprezentanta Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala de ședință pe motiv că este „nepoliticos față de o comisie senatorială” să se autoinvite.

Irina Kuglay a precizat că instituția pe care o reprezintă a înștiințat Senatul și Comisia juridică cu privire la dorința de a participa la ședința în care se dezbătea OUG nr. 14/2017.

„Vă mulțumesc pentru atenționare, dar cred că e necesar să fac această precizare: în cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaților, a Senatului, precum și Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre tradiționale de colaborare în cadrul Legislativului, atât la invitație, cât și numai ca urmare a consultării publice, prin afișarea pe site a proiectelor. A informat că dorim să participăm și a transmis la aceste niveluri cele mai înalte numele persoanelor desemnate”, a precizat, în replică, Irina Kuglay.

Șerban Nicolae a subliniat faptul că senatorii juriști nu au nevoie de „supraveghere”, susținând totodată și că reprezentanta Parchetului General nu a comunicat Comisiei juridice intenția de a participa la ședință.

„Pe logica asta ar însemna că și noi, din dorința de a sprijini Parchetul, am putea să anunțăm dorința noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete și echipe mixte. Nu e vorba de autoinvitare. V-aș ruga să înțelegeți că nu vă puteți permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitați la ședințele Comisiilor. (…) V-aș ruga să înțelegeți că vă mulțumesc pentru prezență, nu e o chestiune personală. Nu are nicio legătură cu dumneavoastră. (…) E o atenționare foarte politicoasă și credeți-mă că noi ținem la respectarea unor legi și regulamente, iar faptul că dumneavoastră insistați în a-mi explica că este un lucru firesc să vă autoinvitați la Comisia juridică a Senatului mă face să cred că de fapt aveți alte gânduri. Nu avem nevoie de supraveghere. Doamnă, vă rog frumos să părăsiți sala”, a spus Șerban Nicolae.

Reprezentanta Parchetului General a punctat faptul că, în opinia sa, „lucrurile acestea sunt verificabile”, însă Șerban Nicolae a întrerupt-o spunând: „Chiar trebuie să mă rog de dumneavoastră să părăsiți sala? Mai faceți un dosar penal, dacă vreți”.

Citeşte şi: Comisia juridică a Senatului, raport pozitiv pentru proiectul Legii de aprobare a OUG 14 din 2017