Reprezentanţii CE atrag atenţia asupra menţinerii stabilităţii cadrului normativ în materie penală

Reprezentanții Comisiei Europene s-au întâlnit joi cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în cadrul unei misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, și au atras atenția asupra "necesității menținerii stabilității cadrului normativ în materie penală și a susținerii luptei împotriva corupției".

21 mai 2015, 19:07
Reprezentanţii CE atrag atenţia asupra menţinerii stabilităţii cadrului normativ în materie penală

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în perioada 19-21 mai, a avut loc misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

În cadrul întâlnirii de la Ministerul Justiției, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, inclusiv stadiul adoptării de către Parlament a amendamentelor propuse de reprezentanții sistemului judiciar și ai forului legislativ, finalizarea planului de acțiuni aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, adoptată de Guvern la 23 decembrie 2014, implicarea sistemului judiciar în procesul de revizuire a Constituției, procedura de selecție a șefilor parchetelor, recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni.

La discuțiile referitoare la procedura de numire a șefilor parchetelor au participat și președintele, precum și vice-președintele CSM.

Potrivit comunicatului citat, pe parcursul discuțiilor, ministrul Justiției a apreciat „onestitatea cu care se derulează dialogul cu Comisia Europeană„, ilustrată inclusiv în intervențiile pe care oficialii europeni le-au susținut în Parlamentul European.

La rândul lor, reprezentanții CE au apreciat și cu această ocazie progresele înregistrate de justiția din România, dar au atras atenția asupra necesității menținerii stabilității cadrului normativ în materie penală și a susținerii luptei împotriva corupției„, arată sursa menționată.

Aceasta este prima misiune de evaluare derulată de către Comisia Europeană în România în anul 2015.

Pe parcursul celor trei zile, echipa de evaluare a avut întrevederi cu reprezentanți ai Parlamentului, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curții de Apel București, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate, Consiliului Național de Integritate.

Citeşte şi CE îşi menţine iniţiativa cotelor obligatorii de refugiaţi