Reprezentantii elevilor sunt dezamăgiţi de Guvernul României! Problema transporturilor încă nerezolvată

Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat public dezamăgirea asupra modului în care Guvernul României gestionează transportul elevilor şi afirmă că această problemă va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport vor redeveni publice.

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 10:50
Reprezentantii elevilor sunt dezamăgiţi de Guvernul României! Problema transporturilor încă nerezolvată
„Elevii din România s-au săturat să fie priviţi drept pioni în jocul politic al decidenţilor. Solicităm imediata intervenţie a Parlamentului României pentru a respinge OUG. Menţionăm, de asemenea, că reprezentanţii elevilor din România au iniţiat demersuri pentru a crea cadrul de intervenţie a Comisiei Europene şi pentru a debloca transportul elevilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat.
 
Curtea Constitutionala a admis miercuri obiecţia de neconstituţionalitate asupra legii prin care Guvernul României şi-a asumat răspunderea „pentru tentativa de a rezolva efectele grave ale Ordonantei de urgenta cu numărul 51/2019, care elimină transportul elevilor din sfera serviciilor publice, act normativ care a produs haos în sistemul educaţional din România şi a pus nevoile acestora în al doilea rând, după cele ale transportatorilor”.
 
 
„Consiliul National al Elevilor îşi exprimă profunda dezamăgire asupra modului în care Guvernul României gestionează transportul elevilor, mai ales având în vedere faptul că în vară actualii guvernanţi cereau sesiune parlamentară extraordinară pentru a abroga OUG. Problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport vor redeveni servicii publice. În caz contrar, operatorii de transport nu vor mai avea nicio obligaţie să transporte elevi şi să ofere reduceri pentru aceştia – fenomen asupra căruia Inspecţia de Stat pentru Controlul Rutier (ISCTR) închide ochii cu bună ştiinţă. În 2018, de pildă, ISCTR a oferit amenzi pentru nerespectarea legislaâiei în vigoare pentru doar doi operatori de transport în toată ţara”, se mai arată în comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.  
Transportul elevilor către unităţile de învăţământ reprezintă o problemă pe care autorităţile nu reuşesc de ani de zile să o rezolve. La finalul anului trecut mai multe asociaţii de elevi au dat în judecată Guvernul, din cauza faptului că nu li se respectă dreptul la decontarea transportului către şcoală. 
 
Lipsa de acces gratuit al elevilor la transportul către şcoală creşte riscul de abandon şcolar. În 2014, la un an după ce Guvernul n-a mai decontat integral abonamentele şcolarilor, numărul celor care au abandonat studiile a crescut cu 4.000. Mai mult, neasigurarea transportului gratuit către şcoală îi expune pe elevi la pericole şi chiar le riscă viaţa, unii dintre ei fiind nevoiţi să meargă cu maşini „de ocazie”.