Reprezentanţii societăţii civile în CSM solicită reluarea activităţilor la acele parchete şi instanţe care le-au suspendat

Reprezentanţii societăţii civile în CSM, Victor Alistar şi Romeu Chelariu, solicită reluarea activităţilor judiciare şi de relaţii cu publicul la acele parchete şi instanţe care le-au suspendat în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7. "În numele justiţiabililor, care au cauze de natură civilă sau penală în soluţionare, solicităm tuturor magistraţilor să nu se lase angrenaţi în acţiuni care sunt prejudiciabile pentru cetăţeni privind dreptul de acces neîntrerupt la justiţie şi un drept de petiţionare nealterat, indiferent de natura şi etapa procedurală a cauzelor lor", susţin aceştia, adăugând că soluţionarea doar a cazurilor urgente reprezintă o restricţionare a accesului la justiţie.

RomaniaTV.net
28 feb. 2019, 12:49
Reprezentanţii societăţii civile în CSM solicită reluarea activităţilor la acele parchete şi instanţe care le-au suspendat

Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanţi ai societăţii civile arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că au luat act „cu profundă îngrijorare” de informaţiile din presă conform cărora, în semn de solidaritate cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării OUG 7/2019, instanţe de judecată şi unităţi de parchet suspendă activitatea de relaţii cu publicul. Suspendarea activităţii va avea loc zilnic, în intervalul orar stabilit, urmând să fie preluate doar cererile urgente.

„În numele justiţiabililor, care au cauze de natură civilă sau penală în soluţionare, solicităm tuturor magistraţilor să nu se lase angrenaţi în acţiuni care sunt prejudiciabile pentru cetăţeni privind dreptul de acces neîntrerupt la justiţie şi un drept de petiţionare nealterat, indiferent de natura şi etapa procedurală a cauzelor lor. Abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricţionare a accesului la justiţie selectată în raport de criterii subiective privind urgenţa. Orice solicitare a unui justiţiabil este urgentă şi are importanţă pentru acesta şi trebuie tratată cu respectul cuvenit pentru drepturile sale şi pentru faptul că este contribuabil la bugetul de stat din care se finanţează şi costurile cu personalul din justiţie”, susţin reprezentanţii societăţii civile în CSM Victor Alistar şi Romeu Chelariu.

Ei afirmă că relaţia de încredere între justiţie şi societate se construieşte exclusiv pe respect reciproc.

„Din această perspectivă, orice lipsă de respect pentru interesele legitime ale cetăţenilor, pentru promovarea în schimb a unor drepturi de cenzură sau codecizie privind procesul de legiferare este o injustă şi imorală balanţă între drepturile acestora. Este de menţionat că prin modificările legislative supuse criticii nu se regăsesc elemente care să limiteze standardele de realizare a unui proces echitabil, care să încalce drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau care să limiteze dreptul cetăţenilor de a se înfăţişa în faţa unui magistrat independent. În concret nu au fost modificate coduri de procedură care să altereze procesul echitabil, norme care să afecteze inamovibilitatea judecătorilor, stabilitatea procurorilor sau independenţa în stabilirea verdictului judiciar de către aceştia”, mai arată Alistar şi Chelariu.

Ei adaugă că „statul de drept reprezintă domnia legii”, iar în acest caz primii care trebuie să respecte legea şi dreptul cetăţenilor la acces la justiţie sunt magistraţii, în caz contrar subminarea cea mai profundă a statului de drept ar fi venită chiar de la magistraţi.

„Cerem să fie înlăturate măsurile adoptate şi, de îndată, să fie reluate activităţile judiciare şi cele de relaţii cu publicul, ştiind că justiţia este un serviciu aflat în slujba cetăţenilor, înfăptuindu-se în numele legii, fiind unică, imparţială şi egală pentru toţi, în care nimeni nu este mai presus de lege. Mulţumim majorităţii magistraţilor care nu au adoptat asemenea conduite şi facem apel la cei care militează pentru întrerupearea accesului la justiţie să îşi respecte statutul şi să îi aprecieze pe oameni!”, mai spun Victor Alistar şi Romeu Chelariu.