Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă, „o absurditate enormă”

Sistemul medical din România își diagnostica, trata și opera cu întârziere pacienții, în multe cazuri, și înainte de pandemie, dar problema s-a acutizat în ultimele luni, odată cu recomandarea autorităților ca în spitale să mai fie tratate doar urgențele, în afara pacienților infectați cu COVID-19. 
Romania TV
11 mai 2020, 06:50
Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă,

Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), într-un interviu acordat HotNews.ro

Pentru cel puțin pentru o parte din aceşti pacienţi, lipsa accesului în spitale, pentru investigații și intervenții chirurgicale poate fi fatală în această perioadă. 

O mare parte dintre pacienții non-COVID au fost lăsați, practic, în afara spitalelor în ultimele 2-3 luni, chiar dacă, pentru unii dintre ei, lipsa accesului la investigații medicale sau la o intervenție chirurgicală poate însemna agravarea bolii sau moartea.

La ora actuală, de 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19. Nu s-a mai diagnosticat niciun pacient, nu mai avem pacienți noi diagnosticați, nu mai avem pacienți care să intre în tratament – și vorbim aici de pacienți cu hepatite, cu boli cardiovasculare etc., de pacienți care, în mod normal, ar trebui să facă niște investigații care la ora actuală nu se mai fac, pentru că totul este orientat doar pe urgențe și pe COVID. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital„, spune președintele COPAC.

Radu Gănescu cere găsirea unui echilibru între pacienții infectați cu coronavirus și ceilalți pacienți care au nevoie de acces la servicii medicale: „Dacă noi, acum, nu diagnosticăm un pacient cu o boală cardiovasculară, vom avea infarcturi, vom avea accidente vasculare și vom avea un număr de pacienți decedați mult mai mare decât cel al pacienților cu COVID. Cumva, ar trebui să găsim un echilibru și să reluăm și activitatea asta de serviciu medical, pentru că în 3 luni de zile s-au adunat pacienți nediagnosticați. Ce facem cu ei? Trebuie să găsim o soluție„.

Citeşte şi Alexandru Rafila: „Probabil se vor face zeci de mii de teste pentru Covid. Le facem când descreşte numărul de cazuri”

La nivel european s-a făcut recent un studiu care a arătat că numărul pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare a scăzut în această perioadă cu 50-60%. În România nu s-au făcut astfel de studii, dar Radu Gănescu spune că îi este teamă să se gândească la cum ar putea arăta aceste cifre în țara noastră, „unde s-au interzis internările, în afara de intervențiile de urgență„.

Preşedintele COPAC spune că în România au murit pacienți în secţiile de Urgenţe, pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, li s-a făcut triajul pe coronavirus: „Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar – pentru numele lui Dumnezeu! – nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus. Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă„.

„Orice intervenție chirurgicală e o urgență”

Radu Gănescu spune că interzicerea intervențiilor chirurgicale în afara celor de urgență este „o absurditate enormă„. El spune că, de fapt, orice intervenție chirurgicală este o urgență, deoarece reprezintă ultima soluție terapeutică pentru acel pacient, după ce celelalte s-au dovedit ineficiente sau insuficiente: „Orice intervenție chirurgicală este ultimul pas la care ajunge pacientul, în ideea că nu se mai poate face altceva. Nu se duce nimeni la intervenții chirurgicale, în afara celor estetice, de dragul de a se opera. Fie că vorbim de o patologie cronică, fie că vorbim despre un accident, în momentul în care ai ajuns la cuțit, aceea este ultima linie, deci este clar că este urgență„.

Radu Gănescu e dezamăgit și de faptul că, deşi medicii știu aceste lucruri, „din păcate, mulți dintre medici nu prea ies public să spună aceste lucruri. Dar se știe clar că un pacient oncologic, de exemplu, dacă nu este diagnosticat la timp, nu este făcută intervenția la timp și nu se începe tratamentul cât mai repede după intervenție, este un pacient pierdut. 90% îl pierzi. Din multe motive și chiar dacă nu îl pierzi, apar complicații și îl tratezi mult mai greu și mult mai scump decât dacă l-ai trata cu o simplă intervenție la momentul potrivit„.

Citeşte şi CORONAVIRUS ROMÂNIA. Ministrul Sănătăţii anunţă testare naţională pentru COVID-19, după 1 iunie

Radu Gănescu atrage atenţia asupra faptului că România ocupă un nedorit loc fruntaş în Europa la numărul de morţi din cauza cancerului.

Dacă ne uităm statistic, în Europa, suntem pe primele locuri, cu cei mai mulți morți în oncologie, în natalitate, în tot ce vrei. Păi normal și logic: dacă nu tratezi un pacient la timp și nu intervii la timp și îl amâni, pierzi vieți și pierzi bani„, subliniază reprezentantul pacienților cronici în interviul pentru hotnews.ro.

Deciziile luate la Suceava au tăiat în carne vie

Radu Gănescu mai spune că este de acord ca, în vreme de pandemie, să fie protejați pacienții și spitalele, dar amintește ce s-a întâmplat la Suceava, unde spitalul a fost închis complet pentru pacienții non-COVID, fără ca acestora să li se ofere alte soluții: „Un haos a fost când s-a închis spitalul din Suceava, care era un centru și trata pacienți de toate categoriile. Și nu numai că s-a închis spitalul, dar au intrat și medicii în izolare. Toți acei pacienți au rămas cumva descoperiți, nevenind nimeni să le spună unde trebuie să se ducă, la cine, ce trebuie să facă. Acest lucru depindea de autorități, să găsească soluții și circuite și soluții de back up. Este ceva ilogic. În momentul în care carantinezi, că vorbim de o comună de 10 oameni, că vorbim de un oraș de 100.000 sau 300.000 de oameni, în zona respectivă sunt diverse categorii de pacienți, cu diverse nevoi și problematici, și tu trebuie să ai în vedere, în momentul în care aplici o măsură de siguranță, pe care este normal să o aplici, dar trebuie să găsești și soluții pentru toți pacienții de acolo. Sunt acolo zeci, sute de oameni, care au anumite nevoie speciale de tratament. Când iei niște decizii, dacă nu iei în calcul toate datele necesare, vei lua niște decizii prin care tai în carne vie: spui gata, s-a închis și nu mă mai interesează ce fac ăia, unde se tratează ceilalți. Nu ne mai interesează, noi închidem„, mai spune președintele COPAC.

În prezent, medicii nu mai auscuze pentru a refuza pacienţi

Radu Gănescu mai spune că, în acest moment, în majoritatea spitalelor există materiale de protecție, motiv pentru care personalul medical nu mai are neapărat o scuză pentru a refuza pacienți: „Din ce știu și eu și din informațiile colegilor mei, cam în fiecare unitate medicală, spital, există în acest moment materiale de protecție pentru personal, iar acesta este un lucru pozitiv […] În momentul în care ai echipament, soluția ar trebui să fie cea care s-a discutat de la început: acestea sunt spitale pentru COVID și acestea sunt spitale pentru pacienții cronici. Trebuie să realizăm că sunt anumite cazuri – dacă vorbim de pacienți cu boli rare, de exemplu – unde nu există decât 2-3-4 centre de tratament în România, care tratează sute de pacienți. Dacă în unul dintre centrele respective medicii sunt expuși sau este transformat în centru COVID, rămân pacienți netratați. Spre exemplu, dacă un spital din București care tratează o anumită patologie este transformat în centru COVID sau se închide, rămâne zona de sud a României cu zeci sau sute de pacienți care trebuie să se trateze la Iași sau la Timișoara. Astea sunt lucruri care trebuie avute în vedere în momentul în care creionezi un circuit. În acel moment nu trebuie să uiți pacienții cronici și nu trebuie să uiți că lor trebuie să le lași la dispoziție zonal, regional, centre unde se pot trata„, mai spune preşedintele COPAC potrivit sursei citate.

Citeşte şi Tătaru, despre administrarea vaccinului neomologat anticoronavirus: „Este o anchetă internă la nivelul Spitalului Judeţean Timişoara”

„Va trebui să învățăm să trăim cu COVID-19 printre noi”

Radu Gănescu și-ar dori să știe câți pacienți cronici au murit în această perioadă, iar statul român să prezinte aceste date în mod transparent: „Eu acum sunt foarte curios și aș cere public să văd niște date: între 1 ianuarie și 31 martie câți bolnavi cronici au murit? Câți pacienți oncologici au murit? Câți pacienți cu diabet au murit? Câți pacienți cu scleroză? Cu Parkinson? Cu boli rare? Am înțeles, avem 10.000 de pacienți cu COVID-19. Dar hai să vedem și în viața de zi cu zi, unde avem milioane de pacienți cu boli cronice, milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, haide să vedem ce se întâmplă„.

Radu Gănescu este de părere că va trebui să învățăm să convieţuim cu coronavirusul până la dezvoltarea unui tratament.

Asta este, avem un virus printre noi, care, cel mai probabil, va rămâne printre noi o perioadă lungă, până când vor exista soluții de tratament, de vaccinare sau alte soluții. Asta e realitatea, nu avem ce face. Dacă până ieri trăiam cu poluare, cu secetă, cu alte lucruri, acum mai avem un lucru în plus. Dacă peste 6-7 luni vine cineva și spune că acesta este tratamentul, vei lua acel tratament și nu vei mai ajunge în comă, lucrurile se vor liniști„, conchide preşedintele COPAC.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări