Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru o lună dacă e deconectată de Gazprom

Republica Moldova a pregătită să recurgă la rezerve în cazul în care Gazprom ar întrerupe livrările de gaze naturale, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

03 mai 2022, 11:05
Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru o lună dacă e deconectată de Gazprom

Oficialul a avertizat că Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru „o lună, în consumul de vară”.

„Republica Moldova este pregătită și are suficiente rezerve ca să reziste în cazul în care Gazprom va decide deconectarea gazului. Avem aproximativ 24 de milioane de metri cubi de gaz în sistem, care ar ajunge pe o lună în consumul de vară”, a declarat Andrei Spînu la postul TV8, conform Agora.md.

Totodată, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat că, odată cu începerea războiului, la licitația privind desfășurarea auditului datoriei către Gazprom a participat doar o companie, care nu s-a calificat.

„Trebuia să aibă loc Comisia mixtă moldo-rusă pentru prelungirea termenului, care la fel din cauza războiului nu a avut loc. Putem considera că acest război din Ucraina este un motiv obiectiv din cauza cărora anumite elemente din înțelegerile noastre nu au putut fi executate”, a spus Spînu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Generalul Emil Străinu, avertisment despre planul Rusiei de a cuceri Republica Moldova. „Vor să creeze un precedent ca să implice şi România în război”

Gigantul rus Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze în Republica Moldova şi în luna mai, în pofida faptului că autorităţile de la Chişinău nu au realizat încă auditul privind datoriile ce ar depăşi 700 de milioane de dolari. De asemenea, energia electrică va fi cumpărată de la centrală din Transnistria care este deţinută de o companie rusă.

Preşedintele Maia Sandu a recunoscut că situaţia energetică este „cea mai proastă” pentru Republica Moldova, iar ofertele din cadrul licitației pentru procurarea energiei electrice „nu sunt bune, sunt scumpe toate”. Ea susţine că Guvernul de la Chişinău a discutat şi cu companii din Ucraina, care oferă însă un preţ de două ori mai mare decât cel din prezent pentru electricitate.

Citeşte şi: Republica Moldova, în „cea mai proastă” situaţie energetică. E dependentă de gazele ruseşti şi de electricitatea din Transnistria

La 20 aprilie, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, anunţa că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reuşit auditarea datoriei Moldovagaz de 700 de milioane de dolari faţă de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.