Republica Moldova începe mobilizarea. Răspunsul Maiei Sandu pentru Transnistria

După ce Vladimir Putin a dat ordin, pro-rușii din Transnistria au început recrutările. Mișcarea separatiștilor a determinat-o pe Maia Sandu și pe șeful armatei de la Chișinău să sune alarma. 

25 ian. 2023, 08:37
Republica Moldova începe mobilizarea. Răspunsul Maiei Sandu pentru Transnistria

Începând de marți, 24 ianuarie, Armata Națională a Republicii Moldova desfășoară exerciții de antrenament în toate garnizoanele militare de pe teritoriul Basarabiei.

Militarii din Moldova desfășoară un exercițiu tactic complex, cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare, programat să se încheie pe data de 4 februarie. Săptămâna trecută, Brigada de Poliție cu destinație specială „Fulger” a desfășurat exerciții tactice cu blindatele din dotare, scriu jurnaliștii de la Chișinău.

În această săptămână, așa-zisele autorități transnistrene au început mobilizarea bărbaților cu vârsta de până la 55 de ani.

Acțiunile administrației pro-ruse sunt justificate de așa-zisul contingent de menținere a păcii. Oficialii de la Tiraspol invită cetățenii să se înscrie în armată pentru o perioadă de trei luni de zile. Stagiul va începe oficial pe data de 1 martie. Cetățenii din Transnistria care vor da curs invitației vor primi îmbrăcăminte, cazare și o remunerație lunară de cel puțin 2.800 de ruble, informează presa din Republica Moldova.

La antrenamente armatei transnistrene „pot participa bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Aceștia trebuie să depună o cerere la centrele militare până la 28 februarie.

 

Conflictul din Ucraina, departe de a se încheia

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”, a precizat președintele Consiliului European.

Oficialii de la Chișinău sunt de părere că cetățenii din Transnistria vor pace, în niciun caz noi conflicte cu vecinii.

„Sunt invitați bărbați de până la 55 de ani, ceea ce denotă un deficit acut de doritori de a face parte din acest mecanism. Oamenii din regiunea transnistreană nu vor să participe la așa ceva nici pentru bani, ceea ce este de înțeles. În condițiile de azi, ei văd riscuri”, a menționat Alexandru Flenchea, coul copreședinte al Comisiei Unificate de Control de la Chișinău.

În prezent, analiștii occidentali iau în calcul diverse scenarii, în privința armatei transnistrene: fie utilizarea militarilor pe teritoriul Moldovei, pentru a provoca noi tensiuni, fie trimiterea acestora în Donbas, Ucraina.