Autorităţile din Transnistria prelungesc codul galben de „alertă teroristă”

„Codul galben de alertă teroristă” a fost prelungit pentru încă 60 de zile în regiunea Transnistria. Decretul a fost semnat de către liderul separatist, Vadim Krasnoselski luni, 16 ianuarie

17 ian. 2023, 11:06
Autorităţile din Transnistria prelungesc codul galben de „alertă teroristă”

Potrivit decretului, avertismentul va fi valabil până pe data 20 martie 2023. Așa-zisele autorități din Transnistria consideră că „amenințarea unui act terorist este încă prezentă și că este prea devreme pentru a anula restricțiile”.

La 26 aprilie 2022, regiunea transnistreană a introdus „codul roșu de alertă teroristă”, în contextul în care au fost înregistrate trei atacuri: asupra clădirii așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană, asupra unei unități militare de lângă satul Parcani și asupra a două antene de radiocomunicații din apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol.

Decizia privind instituirea codului roșu de amenințare teroristă a fost luată de așa-numitul consiliul de securitate de la Tiraspol.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale, a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

Precizările au venit după ce Igor Grosu a fost întrebat care este situaţia în regiune, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, care spunea că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria.

Citeşte şi: Autocar cu români, răsturnat pe autostradă. Scene dramatice: răniţii au fost duşi la spital cu elicopterul VIDEO

„Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria. La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu.

Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria. În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare”, a precizat Igor Grosu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Un fost comandant al grupării Wagner a fugit în Norvegia: „Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner”