Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chişinău pentru a discuta declaraţiile despre un culoar către Transnistria

Ministerul de Externe de la Chişinău consideră nefondate afirmaţiile unui oficial rus privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas şi Ucraina de Sud, ambasadorul rus fiind convocat pentru a-i fi exprimată ″îngrijorarea profundă” faţă de aceste afirmaţii.

26 apr. 2022, 09:50
Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chişinău pentru a discuta declaraţiile despre un culoar către Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău califică declaraţiile despre o ieşire a Rusiei spre Transnistria drept “nefondate” şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus”, anunţă Ministerul de Externe de la Chişinău, citat de News.ro.

Citeşte şi: Casa Albă susţine că Putin are în plan să invadeze Moldova. Americanii au discutat la Kiev despre următoarele mişcări ale ruşilor

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Citeşte şi: Un propagandist de vârf al lui Vladimir Putin avertizează: „România plănuiește anexarea Republicii Moldova!”