Casa Albă susţine că Putin are în plan să invadeze Moldova. Americanii au discutat la Kiev despre următoarele mişcări ale ruşilor

Oficialii americani și ucraineni au discutat despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să-și extindă invazia din regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei, în ţara vecină, Moldova.

25 apr. 2022, 20:47
Casa Albă susţine că Putin are în plan să invadeze Moldova. Americanii au discutat la Kiev despre următoarele mişcări ale ruşilor

Chestionat asupra modului în care strategia administrației Biden în timp de război s-ar schimba dacă Rusia ar începe să facă mișcări către Moldova, Jonathan Finer, adjunctul consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă, a răspuns că Statele Unite „au demonstrat capacitatea de a fi agile” și „de a ne ajusta asistența și abordarea pe măsură ce obiectivele războiului rusesc au evoluat”.

Citeşte şi Explozii puternice în Republica Moldova, panică totală printre locuitori. A fost atacat Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol

Comentariile lui Finer au venit după ce agențiile de presă ruse au raportat vinerea trecută că Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a declarat că Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra Donbasului și a părții de sud a Ucrainei ca parte a noii sale ofensive în țară. „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația de limbă rusă este oprimată”, a spus Minnekayev la o întâlnire care a avut loc la Sverdlovsk.

În contextul vizitei neaşteptate efectuate duminică seara, la Kiev, de secretarul de Stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin, Jonathan Finer a recunoscut că cele două părţi au abordat posibilitatea ca Vladimir Putin să-şi extindă invazia din Ucraina în Republica Moldova. Potrivit lui oficialii celor două părţi au discutat despre „probabilitatea ridicată” ca Putin să ajungă cu trupele până în Transnistria, scrie politico.com.

Citeşte şi Geopolitician american, previziuni îngrijorătoare despre planurile Rusiei: „Harta topografică a spaţiului rusesc în Europa ne dă indicii despre ce urmăreşte Putin. Vor urma Moldova, Ţările Baltice, Polonia şi România”