Republica Moldova: Nicolae Timofti a trimis în Parlament legea privind deschiderea unui birou de legătură al NATO

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat parlamentului spre ratificare proiectul de lege cu privire la deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, informează marți presa de la Chișinău.

06 dec. 2016, 14:18
Republica Moldova: Nicolae Timofti a trimis în Parlament legea privind deschiderea unui birou de legătură al NATO

Informația a fost confirmată de secretarul general al Administrației prezidențiale, Ion Păduraru. Potrivit lui Păduraru, ca urmare a semnării acordului în acest sens între premierul Pavel Filip și secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, inițiativa legislativă a președintelui Nicolae Timofti este una ‘formală’, fiind prevăzută de legea privind tratatele internaționale.

Anterior, președintele Nicolae Timofti a salutat, prin intermediul unui comunicat de presă, semnarea la Bruxelles a acordului ce prevede deschiderea la Chișinău a biroului de legătură NATO, care constituie, potrivit șefului statului moldovean, ‘un pas important în contextul modernizării politice și în relațiile Republicii Moldova cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cu menținerea statutului de neutralitate al țării’.

Citeşte şi Guvernul de la Chişinău a dat undă verde unui Birou NATO în Republica Moldova

Luni, guvernul moldovean a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind deschiderea unui Birou NATO la Chișinău, în pofida opoziției guvernatoarei (bașkanul) regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah, care face parte din executiv, conform Constituției. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de parlamentul republicii.

Acordul privind deschiderea unui birou al NATO la Chișinău a fost semnat cu o săptămână în urmă la Bruxelles de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

‘Biroul de legătură NATO va fi important atât pentru susținerea noastră politică, cât și pentru susținerea efectivă a Republicii Moldova. Va fi un birou mic, alcătuit din civili, nu o bază militară. Este vorba despre cooperare, nu despre impunerea priorităților sau a aderării Republicii Moldovei la NATO. Susținem dreptul tuturor țărilor de a decide singure în privința politicii externe și de securitate. NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova’, a declarat după semnarea acordului secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.