Republica Moldova nu poate renunţa la gazele ruseşti. Maia Sandu explică de ce nu se poate alătura boicotului. „Avem un singur furnizor de gaze”

Preşedintele Maia Sandu a anunţat, luni, că Republica Moldova nu poate renunţa în prezent la gazele din Rusia deoarece are un singur furnizor. În prezent, autorităţile de la Chişinău sunt în căutare de alternative.

04 apr. 2022, 14:41
Republica Moldova nu poate renunţa la gazele ruseşti. Maia Sandu explică de ce nu se poate alătura boicotului. „Avem un singur furnizor de gaze”

Republica Moldova nu poate renunţa la gazele ruseşti, în aşa fel încât să se poată alătura ţărilor care vor să impună sancţiuni Moscovei în urma declanşării războiului în Ucraina.

„Cel mai important element – achiziţia de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic, dacă vorbim de relaţiile economice cu Federaţia Rusă. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenţi 100% de un singur furnizor. Situaţia pe piaţa gazelor este dificilă, (…) dar astăzi nu putem să renunţăm la achiziţia de gaze din Federaţia Rusă. Nu suntem singura ţară care nu renunţă”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform Mediafax.

Citeşte şi: Ministrul Apărării Vasile Dîncu spune că România ar trebui să sprijine militar Republica Moldova, dacă aceasta ar fi atacată de ruşi

Maia Sandu a amintit că Republica Moldova plăteşte zilnic 3-4 milioane de dolari pentru gazele cumpărate din Federaţia Rusă. De aasemenea, ea a vorbit despre situaţia refugiaţilor ucraineni.

„Republica Moldova găzduieşte 100.000 de refugiaţi, ceea ce înseamnă 4% din populaţie. Dacă e mult sau puţin, fiecare îşi trage propria concluzie”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

În contul deschis de Ministerul de Finanţe de la Chişinău au fost donaţi, inclusiv de guvernele Elveţiei şi Lituaniei, circa 60 de milioane de lei moldoveneşti.

„Dacă din ţara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în trecut, inclusiv de unii politicieni, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari şi am fi putut ajuta mai multă lume. Asta este realitatea şi vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai uşor prin această criză economică”, a mai precizat Maia Sandu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, înainte de summit-ul NATO: Nu sunt date că Republica Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată vreo acțiune care o privește