Republica Moldova: PLMD şi PDM au anunţat formarea unei COALIŢII MINORITARE

PLDM și PDM au anunțat vineri un acord privind constituirea unei coaliții parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali și solicitând sprijinul comuniștilor și al socialiștilor pentru votarea președintelui parlamentului și învestirea guvernului, relatează jurnal.md și Unimedia.

23 ian. 2015, 15:59
Republica Moldova: PLMD şi PDM au anunţat formarea unei COALIŢII MINORITARE

PLDM împreună cu PDM au convenit să-și asume guvernarea. „Chemăm ca astăzi toate fracțiunile parlamentare să participe la exercițiul de vot pentru a alege președintele Parlamentului și imediat să purcedem la învestirea unui Guvern”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, precizând că acordul de constituire a alianței urmează să fie semnat în scurt timp.

Liderul PDM, Marian Lupu, a cerut o pauză de 40 de minute a ședinței parlamentului „pentru finalizarea unor proceduri tehnice de instituționalizare a guvernării pe care am decis s-o stabilim la nivelul celor două partide”.

Publicaţia Publika.md dezvăluie şi negocierile purtate între partide, înainte de formarea coaliţiei. Astfel, până la crearea alianţei minoritare, Partidul Liberal propusese o nouă formulă de compromis pentru crearea unei majorităţi parlamentare între PLDM, PDM şi PL.

Liberalii erau gata să renunțe la Ministerul Transporturilor, în favoarea Ministerului Economiei sau cel al Finanțelor care, conform partajării politice, ar reveni democraților și, respectiv, liberal-democraților.

„Pentru a evita o guvernare anti-europeană, anti-românească între PLDM, PCRM și PD, PL este gata să accepte schimbarea Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor pe Ministerul Economiei sau Ministerul Finanțelor”, a precizat deputat PL Valeriu Munteanu.

Publika.md aminteşte că, ulterior, în cadrul şedinţei Legislativului, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a anunţat formarea unei coaliţii de guvernământ împreună cu PDM.