Republica Moldova prelungește starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile: „Agresiunea este la hotarul nostru”

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie.

03 iun. 2023, 13:54
Republica Moldova prelungește starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile: „Agresiunea este la hotarul nostru”
Republica Moldova prelungește starea de urgență

Republica Moldova prelungește starea de urgență. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat, că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse reţelele de apeduct şi canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare şi alte necesităţi.

Citește și: Teroare în Republica Moldova. Cum îi controlează putiniștii pe români, la „granița” cu Transnistria: „Cea mai înfricoșătoare experiență” (VIDEO)

De asemenea, sunt afectate reţelele electrice, ceea ce are un impact direct şi asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetăţeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric şi nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migraţional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, potrivit agerpres.ro.

Potrivit șefului Executivului din Republica Moldova, în astfel de condiții, este importantă capacitatea Cuvernului de a lua decizii imediate pentru a gestiona situațiile de urgență.

Citește și: Klaus Iohannis bate în retragere în cazul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova: „Militar, nu putem să intervenim”

Dorin Recean a menționat și că, în iunie, guvernul ca finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordoanței de urgență, după modelul României. Ordonanța va crește eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărâre luată întrtr-o situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anualare în Parlament.

„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieşim din starea de urgenţă, dar să rămânem pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută, care necesită intervenţia imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.