Republica Moldova: Termenul dat de preşedinte pentru desemnarea altui candidat la funcţia de prim-ministru a expirat

Termenul dat de șeful statului Nicolae Timofti majorității parlamentare pentru a desemna un alt candidat decât Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, a expirat, informează UNIMEDIA.

RomaniaTV.net
14 ian. 2016, 10:57
Republica Moldova: Termenul dat de preşedinte pentru desemnarea altui candidat la funcţia de prim-ministru a expirat

Într-un comunicat dat publicității de către de către Instituția prezidențială se menționa că : „Președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, urmează să dea un răspuns, după ora 12:00, în privinţa candidaturii pentru funcţia de premier. Asta după ce majoritatea absolută din Parlament l-a propus repetat pe Vlad Plahotniuc la şefia Guvernului.

Parlamentarii care formează majoritatea în legislativ, au spus că decizia şefului statului de a nu accepta candidatura politicianului este nefondată.

Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate – motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Președinție. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituția prezidențială, menționăm căacest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, în anul 2013, și ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curții Constituționale nr. 10 din 18 noiembrie 2014. Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menționate în comunicatul de presă al Președinției nu sunt susținute în baza Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale”, este notat în declaraţia emisă ieri de majoritatea parlamentară, scrie publika.md, amintind că Vlad Plahotniuc este candidatul propus de PD şi agreat de majoritatea parlamentară absolută pentru funcţia de premier. Anunţul a fost făcut astăzi de preşedintele PDM, Marian Lupu.

Citeşte şi Preşedintele Moldovei respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier

Republica Moldova a rămas fără Guvern pe 29 octombrie, anul trecut. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ a fost votată de 65 de deputaţi, împotrivă au fost 18 parlamentari.

Serviciul de presă a șefului statului nu a anunțat încă dacă în adresa președintelui a venit o altă propunere.
Reprezentanții PDM nu au fost de găsit pentru a vorbi despre faptul dacă vor înainta sau nu un alt candidat.

UNIMEDIA precizează că ieri majoritatea celor 56 de deputați au anunțat că îl vor înainta repetat pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier.

În același timp, deja doi liberal-democrați au anunțat că își vor retrage semnăturile de pe lista de constituire a majorității.