Reputat medic chirurg, adevărul despre purtarea măştilor: „39 de ani am fost chirurg. Cea mai mare parte a timpului am purtat mască”

Medicul chirurg Samuel Laucks, care în prezent este pensionar, a scris o amplă postare pe Facebook în care îşi povesteşte experienţa legată de purtarea măştii de protecţie, după ce 39 de ani a fost nevoit, în calitate de chirurg, să o poarte.
Romania TV
13 iul. 2020, 14:40
Reputat medic chirurg, adevărul despre purtarea măştilor:

Mi-am petrecut ultimii 39 ani lucrând în domeniul chirurgiei. O mare parte din timp am purtat mască. Am lucrat cu sute (probabil mii) de colegi în acei ani. Şi ei au purtat măşti. Niciunul dintre noi nu s-a îmbolnavit, nu a leșinat şi nici nu a murit din cauza lipsei de oxigen. Niciunul dintre noi nu s-a îmbolnăvit, nu a leșinat, nu a murit din cauză că am respirat prea mult dioxid de carbon. Niciunul dintre noi nu s-a îmbolnăvit, nu a leșinat şi nici nu a murit din cauză că am inspirat din propriul nostru aer expirat. Să spunem lucrurilor pe nume„, îşi începe fostul chirurg relatarea.

Ce categorii de oameni nu ar trebui să poarte mască

Dr. Laucks explică, apoi, în ce mod pot fi dăunătoare măştile de protecţie şi ce categorii de persoane pot fi afectate de purtarea acestora.

Este adevărat că unii oameni, cu boli pulmonare avansate, pot fi atât de fragili, încât o mască le-ar putea îngreuna respirația deja greoaie. Dacă plămânii tăi sunt atât de bolnavi, probabil că nu ar trebui să ieși în public; consecințele, în cazul în care eşti expus la Covid-19, ar fi probabil devastatoare„, lămureşte medicul. 

Referitor la faptul că virusurile, germenii, microbii ar putea trece prin mască, medicul explică faptul că „măștile pot ține virusurile afară, precum o sită ține țânțarii la distanţă. Este adevărat că particulele individuale ale virusului pot trece prin porii unei măști; totuși, virusurile nu se mișcă singure. Nu zboară prin cameră ca un țânțar, nu mișcă masca la fel ca un vierme sau nu-ți zboară în nas ca o muscă„, explică, plastic, fostul chirurg.

Dr. Laucks spune că virusul călătoreşte în picăturile expulzate atunci când tușești, când strănuți, când cânți, când râzi, când vorbești sau când expiri.

Purtarea unei măști este o modalitate foarte eficientă de a-i proteja pe ceilalți dacă ai virusul, chiar dacă nu știi că ești infectat. În plus, dacă picăturile expulzate de altcineva ajung pe masca ta, cele mai multe dintre ele nu vor trece bariera măştii. Acest lucru oferă purtătorului protecție suplimentară. Principalul motiv să porți o mască este să-i protejezi pe ceilalți. Poate nu-ți pasă de tine. Atunci poartă masca pentru a-ți proteja vecinii, colegii și prietenii!„, spune medicul.

Masca nu asigură protecţie 100%

Medicul recunoaşte că masca nu protejează 100%. Dar cum severitatea infecției cu coronavirus este, chiar şi într-o mică măsură, „dependentă de doza de virus”, cu cât mai multe particule de virus pătrund în corp, cu atât te vei îmbolnăvi mai tare. „De ce să nu micșorezi cantitatea de virus care ţi-ar putea pătrunde în corp dacă poți? Ce ai de pierdut?!”, întreabă, retoric, medicul.

Chirurgul atrage atenţia asupra faptului că, dacă autorităţile au impus regula purtării măştii, atunci aceasta trebuie respectată. „Regulile, instituite pentru binele comun, sunt componente ale unei societăți civilizate„, spune medicul. 

Nici disconfortul creat de purtarea măştilor nu este un argument de adus în discuţie atunci când vine vorba despre purtarea acestora. „Unii ar spune că lenjeria sau pantofii pot fi incomode, totuşi noi le purtăm. Şi să fii pe un ventilator este la fel de incomod„, subliniază chirurgul.

„Există suficiente dovezi că măștile sunt extrem de eficiente pentru a încetini răspândirea coronavirusului și poate fi cel mai bun instrument disponibil în acest moment pentru limitarea răspândirii infecţiei”, conchide dr. Samuel Laucks.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii, condamnați să trăiască cu chirie. Locuințele devin un lux inaccesibil
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării