„Respinşii” lui Macovei contraatacă. Rădulescu: Nu-mi pasă ce spune. Are fantasme

Ieşirea la rampă a Monicăi Macovei, în privinţa candidaturilor respinse de Comisia de Etică pe care o conduce, stârneşte convulsii în rândurile democrat-liberalilor. În timp ce vicele PDL pune presiune pe Vasile Blaga să nu accepte contestaţiile celor care au primit aviz negativ, cei care se regăsesc pe lista neagră spun că nu văd niciun impediment în calea spre alegerile din decembrie. Cu o excepţie: Cristian Rădulescu a precizat pentru RTV.NET că este atât de dezamăgit de atitudinea colegilor săi de partid încât se gândeşte să nu mai candideze. Liderul senatorilor PDL îi întoarce Monicăi Macovei criticile, acuzând-o că face jocuri de imagine.

25 oct. 2012, 17:14

Lupta internă care a început în PDL odată cu verificarea candidaturilor a ieşit joi la suprafaţă o dată cu publicarea listei celor care au primit aviz negativ din partea Comisiei de Etică. Printre cele 36 de nume se regăsesc şi unele personaje politice importante din rândurile democrat-liberalilor precum: Cristian Rădulescu, liderul de grup al senatorilor democrat-liberali, deputatul William Brânză, fost secretar executiv al PDL, Viorel Badea, şeful Comisiei pentru Românii de Pretutindeni a Senatului, deputatul Petru Movilă, fostul şef al Organizaţiei Judeţene Iaşi, Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6 şi Mircia Muntean, fostul primar al Devei.

Toţi aceştia nu ar trebui să se regăsească pe listele electorale, susţine Monica Macovei care a precizat la câteva ore de la publicarea listei că responsabilitatea asupra ignorării verdictelor stabilite de comisie aparţine cu totul celor trei preşedinţi ai Alianţei România Dreaptă. În ajutorul vicepreşedintelui democrat-liberal a sărit şi colegul său din Parlamentul European, Cristian Preda. Prim-vicepreşedintele PDL a declarat joi că o eventuală candidatură a unora dintre cei care se regăsesc pe lista neagră a comisiei echivalează cu încălcarea statutului partidului.

Reacţia celor puşi la zid este însă pe măsură. Senatorul Cristian Rădulescu, acuzat de ANI că nu poate justifica 120000 de euro spune că cercetările făcute asupra sa nu reprezintă o încălcare a criteriilor de integritate şi că verdictul oficial venit din partea instituţiilor statului urmează să fie acordat.

„Nu-mi pasă de ce spune Monica Macovei, eu nu fac apel la copreşedinţii Alianţei. Eu ştiu că mă încadrez în criteriile de integritate oricât de stricte ar fi ele. Dar având în vedere abordarea din interiorul partidului mă mai gândesc dacă voi candida sau nu. Înţeleg că ANI are un anumit punct de vedere, înţeleg că presa are un punct de vedere, dar faptul că există o asemenea abordare din interiorul partidului mi se pare inacceptabil . Deci, va fi decizia mea personală în privinţa candidaturii”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Cristian Rădulescu, acuzând-o la rându-i pe Macovei că încearcă să-şi creeze o imagine pozitivă pe seama candidaţilor:

„Monica Macovei a alunecat de pe nivelul criteriilor de integritate către nivelul de imagine personală. Îşi transformă fantasmele asupra candidaţilor în realitate. Ce nu a reuşit cu ANI, anume să o transforme într-o instanţă de judecată, încearcă acum cu această comisie de integritate. Or, această comisie este doar una de verificare prealabilă. I-am spus şi doamnei Macovei. Când am aflat am sunat-o şi i-am spus că oricum ar lua aceste criterii eu le respect. Problema cu justificarea averii este acum în lucru la comisia de evaluare a averilor iar verdictul va fi unul pozitiv pentru mine”.

Cât de serios au tratat candidaţii PDL verdictele comisiei: „Am aflat de lista lui Macovei la 12 ore după ce am depus candidatura la Tribunal”

În alte cazuri însă, candidaţii de pe lista lui Macovei nici nu se gândesc să renunţe la alegeri. Senatorul Viorel Badea, afirmă că a aflat „pe surse” care este motivul pentru care comisia nu e de acord cu candidatura sa şi susţine că nu se pune problema să nu candideze.

„Sunt unii care au dosare penale, contracte cu statul, tot felul de probleme. Eu ce problemă am? Am aflat pe surse din partid că această comisie se opune candidaturii mele pentru că am trecut pentru o scurtă perioadă pe la PNL. Ăsta e motiv serios? Am depus contestaţie şi nu văd cum ar putea fi motivată respingerea candidaturii mele. Înţeleg opinia doamnei Macovei, o respect, dar nu pot fi de acord cu ea”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET Viorel Badea.

Dacă unii candidaţi aşteaptă încă pronunţarea finală a conducerii ARD, alţii nici nu au mai aşteptat ca membrii comisiei să se pronunţe. Este cazul deputatului William Brânză care s-a înscris oficial în lupta electorală înainte de publicarea numelor care au primit avizul negativ.

„Mie nu mi-a spus nimeni nimic. Eu am luat lista cu candidaţii de diaspora marţi la amiază şi le-am depus la Tribunal. Pe această listă e şi numele meu, iar lista e semnată de cei trei co-preşedinţi ai Alianţei. Abia ieri-noapte, la doăusprezece ore după ce am depus candidaturile la Tribunal am aflat de lista lui Macovei”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, William Brânză, susţinând că nu avea niciun indiciu în privinţa faptului că nu s-ar încadra în criteriile de integritate:

„Ştiu doar ce a zis şi domnul preşedinte Blaga: că sunt unele probleme de imagine. Mie nu mi-a zis nimeni nimic. Se foloseşte prea mult numele meu”.

O mediere a conflictului deschis declanşat de către Monica Macovei este aşteptată de la preşedintele PDL, Vasile Blaga. Până acum, liderul democrat-liberal nu a avut o poziţie tranşantă faţă de vreuna dintre cele două tabere, declarând joi că evaluarea contestaţiilor va continua conform regulamentului.

„Apreciez comisia, a muncit foarte mult, a făcut treabă. Au fost foarte mulţi candidaţi care s-au retras. În alte situaţii am analizat şi noi şi unii candidează. Vor fi şi câteva cazuri, nu multe, în care se va pronunţa conducerea coaliţiei”, a declarat Vasile Blaga.