Restricții de viteză pe Calea Victoriei. Cum se poate evita un grav accident cu pietonii care stau la terase

Calea Victoriei a fost, este și va continua să fie una dintre cele mai importante și circulate artere din București. Nu doar că este un nod rutier important, dar a devenit și o zonă specială de petrecut timpul liber. În același timp, pietonii și mașinile trebuie să împartă străzile înguste. În acest context, este necesar să fie impuse unele restricții ale vitezei de deplasare a autovehicuelor pentru a evita producerea de accidente.

05 sept. 2023, 12:32
Restricții de viteză pe Calea Victoriei. Cum se poate evita un grav accident cu pietonii care stau la terase

Calea Victoriei a devenit principala arteră de petrecere a timpului liber, mai ales în weekend, din Bucureşti. Terasele sunt pe trotuarele înguste, în condiţiile în care maşinile circulă pe Calea Victoriei chiar şi cu peste 100 km/h. În acest sens, Mihail Arghiropol, fondator MAD Projects, a tras un semnal de alarmă, spunând că pe Calea Victoriei trebuie să existe o măsură de a controla viteza. Propunerea lui este setarea unei restricții de viteză care să aibă pragul maxim de 20 km/h.

Citește și: Ce poți face în weekend, în București. Miniconcerte, spectacole de acrobaţie și expoziţii pe Calea Victoriei

Calea Victoriei, supusă restricțiilor de viteză

Având în vedere riscul la care se supun cetățenii ce se înghesuie pe trotuarele și terasele din dreptul restaurantelor și magazinelor, limitarea vitezei este de preferat. În perioada 29 aprilie – 8 octombrie 2023 are loc proiectul de succes pentru populație „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană 2023”.

„Nu vor trece şase luni şi va avea loc un accident grav. În momentul acela toţi vor fi surprinşi cum se poate circula astfel. Toată lumea care vine de la Nuba şi se duce acasă la Berceni îşi arată valoarea trecând cu 200 la oră, turând maxim maşinile pe acolo. Este incredibil. 20km/h este suficient”, a declarat Mihail Arghiropol pentru Ziarul Financiar.

Propunerea ar trebui să ajungă până la guvernanți, care să adopte o astfel de lege ce ar limita riscul producerii de accidente, mai ales în weekenduri și în serile de vară, când petrecăreții traversează orașul la volanul bolizilor cu care rup străzile în două având viteze și de peste 100 de km/oră.

„Dacă tot avem o arteră care este cât de cât elegantă şi civilizată, de ce ai lăsa să meargă maşinile cu 100km/h? Nu este pe Calea Victoriei, ca să fim foarte cinstiţi, indiferent ce spune poliţia rutieră, niciun radar. Şi pe bună dreptate. Dar nu cred că există o soluţie în acest sens. În Lisabona aveau semafoare cam din 40 în 40 de metri. Dacă depăşeai 40km/h, se făcea roşu. Asta se face şi-n Paris. Primăria Parisului a impus de anul trecut viteza limită de 30km/h în centrul oraşului”, a mai spus Arghiropol.

Citește și: Calea Victoriei ar putea fi închisă traficului auto. Ciprian Ciucu o vrea zonă exclusiv pietonală după modelul La Rambla din Barcelona